Splitska policija čuva stablo: “Svaka čast, uvijek sam na strani stabla!”

Vijesti 02. stu 202322:38 0 komentara

Nakon što je pokušaj rušenja stabala na splitskim Gripama za vikend na noge digla susjedstvo, policiju, komunalno redarstvo pa i zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, danas nova drama.

Prije nekoliko trenutaka policija je, kaže dogradonačelnik, spriječila, a potom dopustila parkovima i nasadima saniranje “načetog” stabla.

Inače, sve je počelo kada je investitor koji je od države kupio zemljište na koje je pravo prvokupa imao Grad Split angažirao nepoznate počinitelje koji su pod okriljem noć počeli rušenje stabala. Problem je što je u katastru zemljište upisano kao šuma u kojoj je ona kao poseban pravni režim štićeno područje.

U zemljišniku su upisani Republika Hrvatska i tvrtka “Cacao”. Odvjetnik investitora kaže nam kako imaju sve papire te da je njegov klijent kupio zemljište od države – samo što kupnja još uvijek nije proknjižena.

Otpiljeno stablo na Gripama i pokušaj piljenja jednog koje je pod zaštitom generalnog urbanističkog plana (GUP), na noge je podiglo dogradonačelnika Ivoševića koji ga je štitio tijelom. Nakon njegove intervencije na teren je stigla i policija, a stablo dobilo dvadesetčetverosatnu zaštitu policije.

Iako je policija ranije govorila da nema elemenata kaznenog djela, danas preokret. Na teren je stigla krim policija.

“Možemo izvijestiti da je u tijeku kriminalističko istraživanje”, potvrdili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Svako stablo promjera većeg od 60 centimetara zaštićeno je GUP-om, a ovo se ujedno nalazi i na čestici koja je pod zaštitom kao arheološko nalazište, pa su radovi obustavljeni. Dogradonačelnik i pročelnica i danas na terenu, ali i vatrogasci te gradske službe – stabla su već načeta pa predstavljaju opasnost.

Stanovnici Gripa zbog svega su uznemireni.

“Ne znam kako se uopće dogodila ovakva situacija da ga policija mora čuvati. Uvijek sam na strani stabla, pogotovo zašto što je ovdje povijesna građevina koja ne smije biti zaklonjena”, kaže Samanta s Gripa, a nadovezala se i Silvana, također s Gripa:

“Uzrujana sam. Da ovdje bude zgrada?! Pa skandalozno! Svaka čast Ivoševiću, ako to nije farsa. Nadam se da je čovjek iskreno mislio kad je stao pod to stablo. Ovdje sagraditi zgradu?! Pored muzeja?! Pa šta je to?!”

A to je upravo u planu jer je parcela sada u privatnom vlasništvu. Odvjetnik investitora kaže da će se graditi ono što je dozvoljeno prostornim planom. Jedan dio parcele bio je u vlasništvu RH, no investitor se ponudio kao kupac. Grad Split imao je pravo prvokupa koje nije iskoristio pa je državno zemljište prodano privatniku. Samo se čeka da bude provedeno i u zemljišniku.

“Nije zeleno područje samo tamo gdje nije privatnik. Ima ljudi koji imaju zemlju i ne mogu graditi. Prema tome, zašto bi on mogao? Zašto svi moraju graditi”, pita se Jure Palčić s Gripa.

Dogradonačelnik Ivošević danas nije bio raspoložen za izjavu. Tek kratko poručuje da je stav grada da je riječ o stablu koje je zaštićeno te se ne smije uklanjati. Oporba tvrdi da ima dvostruke kriterije.

“Na projektu Small Mall dozvolilo se da investitor sruši stablo koje je bilo jedno od značajnijih stabala, a u ovome slučaju vidimo drugačije postupanje”, naglasio je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta.

A zahvaljujući intervenciji dogradonačelnika, prvi put u povijesti imamo stablo koje je postalo predmetom istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!