Splitsko Gradsko vijeće postiglo kompromis – manji prirez od 2024.

Vijesti 21. lis 202117:30 0 komentara
N1 / Ilustracija

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u četvrtak odluku o smanjenju prireza sa 15 na devet posto i o ukidanju poreza na potrošnju od 2024. godine, a ne od 2022., kako je SDP prvobitno predložio pa taj prijedlog promijenio.

Za takvu odluku glasovalo je 14 od 27 nazočnih vijećnika.

Prvobitni prijedlog SDP-ovih vijećnika bio je da ta odluka stupi na snagu 2022. godine, ali su danas neočekivano predložili da stupi na snagu 2024. godine, što je razljutilo HDZ-ove vijećnike, koji su se također zauzimali za to da stupi na snagu 2022.

Gradonačelnik Ivica Puljak i SDP-ov vijećnik Davor Matijević rekli su novinarima u odvojenim izjavama da su u stanci sjednice uskladili takav prijedlog, ali to ne znači pomirenje nakon što je Puljak dvojici SDP-ovih vijećnika otkazao suradnju u vladajućoj većini i ostao s manjinskom potporom 15 vijećnika od 31 vijećnika u Gradskom vijeću.

“Ovo ne znači da mi i dalje surađujemo sa SDP-om, koji se jasno odredio da nije dio vladajuće većine i ispod je svake razine, i politikantstvo je njihovo uvrštavanje ovog prijedloga na današnju sjednicu, i mi ne želimo surađivati s takvim ljudima”, istaknuo je Puljak.

Smatra da je stupanje takve odluke na snagu 2024. godine u skladu s politikom stranke Centra jer stanje s gradskim proračunom nije dobro, a do 2024. godine gradske financije će se konsolidirati.

Davor Matijević (SDP) rekao je novinarima da je na sastanku u stanci sjednice s gradonačelnikom Puljkom i dijelom vladajuće većine koja je s njim ostala postignut kompromis da odluka o smanjenju prireza i ukidanju poreza na potrošnju stupi na snagu 2024. godine, a ne 2022., kako je prije predlagao SDP.

“Mi smo zadovoljni ovim kompromisom”, poručio je Matijević.

Na novinarski upit znači li to da je Puljak povukao raskid suradnje sa SDP-om te pomirbu, Matijević je odgovorio kako “ne vjeruje u priče o pomirenju nakon raskida”.

“Ostajemo na istim pozicijama”, poručio je Matijević i dodao kako se današnja odluka može promijeniti i prije 2024. godine ako se popravi financijsko stanje u gradskom proračunu.

Vijećnik HDZ-a Vice Mihanović, koji je u raspravi podupirao prijedlog o smanjenju prireza s 15 na devet posto i ukidanju poreza na potrošnju 2022. godine ocijenio je lošom odluku da to stupi na snagu 2024. godine.

“Stupanjem na snagu ove odluke 2022. omogućili bi se veći prihodi građanima i smanjenje nameta poduzetnicima, što bi povećalo gospodarsku aktivnost, ali odluka da to stupi na snagu 2024. godine je neozbiljna i pogodit će buduću vlast u Splitu”, istaknuo je Mihanović.

SDP-ovcima je zamjerio što su promijenili svoj prvobitni prijedlog, ističući kako to pokazuje da je SDP i dalje dio vladajućih uz Puljka, bez obzira na javne predstave i igrokaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!