Sprema li nam se val štrajkova? I medicinske sestre dale Vladi rok od 2 tjedna

Vijesti 18. tra 202312:34 0 komentara
N1

Minimalno povećanje plaća od 10 posto ili štrajk - zahtjev je to kako zdravstvenog, tako i nezdravstvenog osoblja zaposlenog u zdravstvenom sustavu. Među brojnima koji najavljuju štrajk je i Sindikat medicinskih sestara. Predsjednica njihovog sindikata Anica Prašnjak u N1 Studiju uživo govorila je o uvjetima koji moraju biti ispunjeni da bi se odustalo od štrajka.

Kaže kako u ime medicinskih sestara, medicinskih tehničara i primalja zagovaraju iste zahtjeve koje su tražili u medijima i liječnici.

“Smatramo da u istim uvjetima radimo, iste probleme imamo – odlazak u inozemstvo, manjak kadra, dok prekovremene sate nemamo jer medicinskim sestrama, nažalost, nije dozvoljeno raditi prekovremeno. Sestru se pozove 2, 3, 4 sata da slučajno ne bi imala 4 ili 5 prekovremenih sati. Smatramo da je krajnji trenutak da se podignu ti koeficijenti i medicinskim sestrama, kao i da se poveća plaća kako bi ljudi imali neke satisfakcije u svom požrtvovnom radu”, ističe Prašnjak.

Dakle, baš kao i liječnici, traže povećanje za sve od minimalno 10 posto, ali i dodatna povećanja kroz koeficijente:

“Tražili smo i veća povećanja kroz koeficijente i za srednje medicinske sestre, i prvostupnice, i diplomirane medicinske sestre. Imamo različitu paletu traženja, ali minimalna traženja su od 10 posto.” 

Rok za dogovor je dva tjedna

Sindikat medicinskih sestara, kao i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, postavlja rok od 2 tjedna za razgovore s ministrom i premijerom prije nego krenu u štrajk. Zasad nemaju termin sastanka.

“Zajedno smo to s kolegom Topolnjakom dogovarali. Očekujemo ovaj tjedan sjesti za stol, a nakon 2 tjedna krećemo u akcije”, najavila je Prašnjak.

Upitana koliko iznose trenutno plaće medicinskih sestara, pojasnila je da se to razlikuje ovisno o godinama staža, uvjetima rada… “Imamo raspon između 5.000 i 7.000, 8.000 kuna“, kazala je.

Jesu li štrajkovi tempirani uoči superizborne godine kada premijeru ne odgovaraju štrajkovi?

“S naše strane nije ništa politički tempirano. Godinama ponavljamo kakav je problem sa sestrinstvom – da jedna sestra radi na 20 bolesnika, da smo potplaćene, da nemamo adekvatne koeficijente, da nas se vrednuje, da nas treba proglasiti deficitarnim zanimanjem…”, nabraja Prašnjak.

Čini se da Hrvatskoj prijeti val štrajkova. Naime, osim štrajka liječnika i medicinskih sestara, tehničara, laboranata, kuharica, spremačica i drugih u zdravstvu, najavljuje se i cijela serija štrajkova izvan zdravstva – sudaca, policajaca, učitelja… Prašnjak ipak vjeruje da ima dovoljno novaca za sve.

“Kada slušamo ekonomske analitičare i komentatore, kažu da novca ima i da ga treba pravilno rasporediti. Tako i ja smatram”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!