Sramota na ispitu državne mature: Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

Vijesti 17. srp 202316:20 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

Nakon grešaka u ispitima mature iz Matematike na A razini te one na Politici i gospodarstvu, zbog čega su dva zadatka morala biti poništena, čitatelji Srednje.hr upozorili su na još jedna grešku u zadatku iz Hrvatskog.

Naime, u točnom odgovoru na 44. pitanje tog ispita Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. U NCVVO-u rezoniraju da je odgovor sa stajališta jezične norme točan i s tog istog stajališta sadržaj je, kažu, irelevantan. Ispit je, inače, pregledalo četvero stručnjaka.

Geografija je irelevantna

Istanbul, ne Ankara, glavni je grad Turske – tog su mišljenja sastavljači ispita mature iz Hrvatskog jezika. Greška je to koja nije primijećena niti u procesu recenzije ispita.

Naime, na ispitu koji se ove godine pisao na jedinstvenoj razini, u 44. zadatku maturanti su morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiriju rečenica koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici ‘Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske.’

Ispit iz Hrvatskoga jezika u cjelini Čitanje, književnost i hrvatski jezik sadrži jezični zadatak čiji ishod provjerava poštivanje norme o pisanju velikoga i maloga početnoga slova. Zadatak glasi: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnoga slova? U takvim se zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme točan. Dakle, u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan, odgovorili su iz NCVVO-a Srednjoj.hr

Na zadatak nije bilo prigovora, neće se poništavati

Ispit mature iz Hrvatskog jezika ove je godine prijavilo nešto više od 28 tisuća pristupnika. Nakon više godina ponovno se utvrđivao zaseban prag prolaznosti na testu književnosti, jezika i sažetku te zaseban na eseju.

Privremeni rezultati kazuju da 3.652 pristupnika nije prošlo ispit. Ispod granice prolaznosti na eseju bilo je 2.395 pristupnika, a na testu ispod granice praga prolaznosti bilo je 379, dok je i esej i test palo 788 pristupnika. Na ovo, 44. pitanje, nije uložen niti jedan prigovor, kažu nam iz NCVVO-a.

“S obzirom na to da u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan te da za ovaj zadatak nije zaprimljen niti jedan prigovor, nema osnove za poništenje zadataka”, zaključuju iz NCVVO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare