Stanovnici Plitvica bez pitke vode pa nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak

Vijesti 08. kol 202321:01 0 komentara
Unsplash

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je proteklih dana nakon redovite analize vode za piće s Plitvičkih jezera poslao naputak o nekorištenju vode zbog povećane prisutnosti štetnih bakterija.

HRT javlja da su poduzete mjere dodatnog kloriranja pa je voda danas pitka, ali da je lokalno stanovništvo i dalje ogorčeno jer unatoč silnoj vodi, još uvijek nemaju riješen vodovodni sustav.

Zbog toga nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak u kojoj se godinama bilježe onečišćenja.

Stanovnici onečišćenje povezuju s infrastrukturom

“Visoke temperature, promjena vodostaja, to je nešto što smatramo uobičajenim, mogu reći, za ovu godinu u odnosu na prije”, rekla je za HRT Ružica Čanić, ravnateljica ZZJZ-a Ličko-senjske županije.

Brojni su onečišćenje povezali s neodgovarajućom infrastrukturom novih turističkih naselja u blizini Plitvica, osobito s nedostatkom kanalizacijskog sustava.

“Svako kućanstvo ima svoj biopročišćivać, tako da u podzemlje odlazi pročišćena voda i, prema svim analizama koje radi i Zavod za javno zdravstvo i mi koje radimo, u jezerski sustav i u sustav kasnije u Koranu ne ulazi neočišćena otpadna voda”, rekao je Kazimir Miculnić, stručni voditelj Javne ustanove NP Plitvička jezera.

Vodovod iz Austro-Ugarske

Neka plitvička sela nemaju pitke vode, ali ni vodovod. Ostala se koriste vodovodom iz vremena Austro-Ugarske. “To je vodovod koji je 1902. otvoren kad se moj ćaća rodio, i još uvijek funkcionira uz vrlo male popravke. Satove su montirali, a ništa nisu napravili”, rekao je za HRT Dušan Rodić iz Plitvica Sela.

“Mi sada kao jedinica lokalne samouprave smo u problemima. Zapravo svako zahvaćanje vode u nacionalnom parku je protuzakonito”, zaključio je Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera.

Hrvatske vode desetljećima najavljuju novi vodovod, a trenutačno je u izradi tek studija izvedivosti. To znači da će stanovnici Plitvica još dugo čekati vodovod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!