Šterc smatra da u upozadini ukidanja mjere roditelj-odgajatelj stoji ideologija

Vijesti 10. srp 202121:18 > 22:43 7 komentara
N1

Mjeru roditelj-odgajatelj koja je u zagrebačkom proračunu kroz godine narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna nova će vlast postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj.

“Odlučili smo da ćemo obustaviti prijam novih korisnika dok se ne provede kompletna i sveobuhvatna evaluacija tog programa sa svim njegovim posljedicama u svim spomenutim dimenzijama. Tek tada kad provedemo kompetnu evaluaciju onda ćemo moći razmišljati o eventualnom redizajnu”, rekao je Damir Bakić, gradski zastupnik platforme Možemo!.

Riječ je o golemim sredstvima koja su s početnih 70 milijuna kuna narasla na čak pola milijarde kuna. U 2020. godini isplaćeno je 70 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini, dok, recimo, 35.000 djece u vrtićima Grad košta oko 100 milijuna kuna.

Hrvatska udruga roditelja odgajatelja poručuje svojim korisnicima da dok se prijedlog odluke ne objavi, a potom i izglasa i dalje mogu predavati zahtjeve.

Slično poručuju i iz Grada, uz dodatak o sudbini svih onih koji se požele javiti za ovu mjeru dok se ne donese i izglasa službena odluka.

“Ti će ljudi naravno biti prihvaćeni u program, naprosto odluka je trenutno važeća. Prava koja uživaju trenutni korisnici će ostati netaknuta”, poručio je Bakić.

Dio oporbe moratorij vidi kao diskriminaciju.

“U ovom trenutku to bi bila diskrimiancija prema onima koji imaju pravo na mjeru se prijaviti da njima ne dozvolimo, a postojeći da mogu nastaviti. Treba sjesti za stol, ovo nije dobar prijedlog dok se ne vidi kriterij i nije dobro da ne dajemo novim roditeljima pravo koje su stekli sa svojim uvjetima da se prijave na mjeru”, smatra Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Ta mjera motivirala je ljude da ostanu kod kuće i da se maknu s tržišta rada što nije nešto što trebamo poticati, mišljenja je predsjednik gradske skupštine.

“Gospodin Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom. No broj djece u gradu Zagrebu otkad je ta mjera na snazi se nije povećao, nažalost mislim da se čak i smanjio”, rekao je Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba

Nije dobro misliti, iza ovakvih ozbiljnih tema potrebna je jasna i promišljena javna riječ, a ne idelološko opredijeljenje, smatra autor ove mjere, demograf Stjepan Šterc.

“Ovakvim izjavama prikirvaju u osnovi ideološku pozadinu te odluke. Kad čitate izjavu, oni misle da se nije dogodio pomak, iako su stvari egzaktne, statistika ne laže pa ću vam ja pročitati: od 2015. do 2019. jedino je Zagreb imao porast broja rođenih, Split je imao -40, Rijeka -182, a RH u cjelini -1368”, rekao je Šterc.

Šterc tvrdi da je to (demografija) najvažnija problematika današnje i sutrašnje i Hrvatske i cijele Europe te dodaje da u Hrvatskoj pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece i da je društveno neprihvatljivo da žena odlučuje o pobačaju zbog loših financijskih prilika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare