Štern: Može li Hrvatska odlučiti o našem plinu bez Mađara? Apsolutno

Vijesti 09. ruj 202210:10 0 komentara
N1

Bivši direktor u Ini i stručnjak za energetiku Davor Štern gostovao je u Novom danu i komentirao, među ostalim, paket mjera koje je Vlada predstavila jučer.

“Poruka je odlična, mislim da bolje poruke hrvatski građani nisu mogli dobiti jer iskazuje želju Vlade da prati situaciju i da pomaže gdje može Nismo sami, nismo otok, Hrvatska radi što može raditi u okviru mjera koje ima. U energetskom dijelu poruka je jako dobra i provediva u određenom dijelu. Ovo s električnom energijom, dok imamo HEP kao državnu kompaniju država može intervenirati i određivati cijene u okviru HEP-a. Ono što možemo pitati je po kojoj cijeni HEP uvozi struju, ali to je drugo pitanje”, rekao je Štern.

VEZANE VIJESTI

Što se plina tiče, Štern je rekao da misli da se napravilo što se moglo, odnosno koliko će biti moguće s MOL-om dogovoriti maksimizirane cijene plina. “Tu više nismo sami. Imamo dioničara izvana koji može biti protiv toga i ne znam na koji će se način to riješiti, ali dobro da se pokrenulo pitanje i da se tu nađe neki izlaz”, rekao je Štern.

Može li Hrvatska odlučiti o svom plinu bez Mađara?

Upitan može li Hrvatska odlučiti o hrvatskom plinu bez Mađara, Štern je rekao: “Apsolutno!”

“To je ingeerncija Republike Hrvatske, to je naše rudno blago i krizna je situacija. To bi u normalnim vremenima, da nema ovoga što se sada događa, možda bilo upitno. Eventualno će oni tražiti obeštećenje, ali i mi od njih možemo tražiti obeštećenje za ovaj slučaj od milijardu kuna, jer su i oni dioničari u Ini”, rekao je Štern.

Smatra da nedostaje to što se nije ograničio i izvoz nafte. “Mi smo imali značajan izvoz nafte dok rafinerija Rijeka nije radila, nije mi jasno zašto nije radila tako dugo. Ja bih u ovaj paket dodao i zabranu izvoza domaće nafte”, rekao je Štern.

“Ako je kompanija u vlasništvu države, država dirigira hoće li biti velika dobit, manja dobit ili gubitak. U slučaju dioničkog društva, kao što je Ina, gdje postoji drugi partner, s njima treba razgovarati i naći kompromis u ovoj situaciji, mislim da vrijeme nikad nije bilo slično ovome i zahtijeva izvanredne mjere i to je ono što Vlada radi”, rekao je.

Članovi Uprave ne daju ostavke zbog otpremnina?

Spomenuvši stanje u Ini, odnosno komentirajući činjenicu da nitko osim predsjednika Uprave Ine nije ponudio ostavku, Štern je rekao da nije vidio njihove ugovore, ali da u njima vjerojatno stoji da ako daju ostavku nemaju pravo na otpremninu, dok to isto pravo imaju ako daju otkaz. “To bi moguće bio razlog zašto ne daju ostavke”, rekao je Štern.

Smatra da se Ina definitivno treba odvojiti od MOL-a.

“Vlada bi unaprijed trebala dogovoriti s mađarskom stranom, da se ne izrodi skandal, ali oni bi trebali otići da se riješi pitanje poslovanja Ine. Ina posluje na nakaradan način. Mi smo već pisali da je taj način upravljanja Ine u suprotnosti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Taj dualizam upravljanja u velikoj kompaniji nije prihvatljiv i nije u skladu s hrvatskim zakonom. U Ini je potrebno napraviti duboke promjene i krajnje je vrijeme da se razmišlja o raskidu braka s MOL-om, jer koliko god da Hrvatska ima dionica, druga će strana biti poslovno moćnija”, rekao je Štern.

“Trebalo bi se dobro razmisliti tko će voditi te razgovore, političari bi trebali imati jaku stručnu podršku za vođenje bilo kakvih razgovora”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!