Štete od snažnog vremena još se zbrajaju, oporba traži vraćanje sustava obrane

Vijesti 26. svi 202215:05 > 19:33 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Saborska oporba u četvrtak je u slobodnim govorima pozvala na ponovno uvođenje sustava obrane od tuče i zaštitu poljoprivrednika, a nakon jučerašnjeg snažnog nevremena koje je pogodilo sjever Hrvatske uništivši poljoprivredne usjeve i objekte te pričinivši veliku štetu.

Zašto smo bez uvođenja bilo kakvog alternativnog modela obrane od tuče ukinuli dosadašnji model, zašto Hrvatsku umjesto sigurnom činimo nezaštićenom, gdje je hrvatska protugradna obrana, upitala je Marina Opačak Bilić (Klub Socijaldemokrati)

Pita i je li odgovorno da iz Ministarstva poljoprivrede poručuju građanima i poljoprivrednicima neka se zaštite u osiguravajućim kućama, te trebamo li imati ljudske žrtve da bi shvatili kako nešto ne radimo dobro.

vezane vijesti

Opačak Bilić tvrdi da se posljednjih godina iz nekih nepoznatih razloga sustavno radilo na tome da se sustav obrane od tuče ugasi zaključivši kako očito nadležna tijela smatraju da ogromne štete koje će se zbrajati od tuče nisu skupe.

Apelirala je da se ne čeka nova katastrofa već vrati sustav protugradne obrane.

I Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti) pita što je sa sustavom obrane od tuče apelirajući da se pronađe neki sustav da se poljoprivrednici zaštite.

Naveo je da svake godine štete na poljoprivrednim usjevima zbog elementarnih nepogoda iznose nekoliko stotina milijuna kuna, a nekad i preko milijardu kuna.

Urša Raukar Gamulin (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) podsjeća da je Sabor 2019. usvojio Zakon o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda kojima je definirano kada građani mogu u određenim slučajevima ostvariti naknadu štete zbog prirodne nepogode. Tvrdi da se taj zakon u praksi pokazao potpuno nefunkcionalan i ne osigurava pravodobnu i pravednu naknadu štete.

I ona je pozvala da se zaštite ljudi koji rade u poljoprivredi, prestane s njima „loptati” i „gurati” prema privatnim osiguravajućim društvima koji, kako je kazala, arbitrarno odlučuju o isplatama šteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!