Štetne tvari: Kako prepoznati jesu li lubenica i rajčica sazreli preko noći?

Vijesti 15. ruj 202218:52 0 komentara
Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Kako bi voće i povrće sazrelo preko noći, nesavjesni proizvođači koriste ethrel – preparat koji može imati štetne posljedice za zdravlje i mnogim je zemljama zabranjen. Je li rajčica tretirana tim pesticidom, ne može se otkriti golim okom, ali kad se zagrize, može se shvatiti da je crvenu boju dobio nabrzinu. Isto je i s lubenicama, koje imaju boju zrelog ploda, ali nemaju okusa.

Nije tajna da se u redovnim i brojnim analizama utvrdi da pojedini vrtlari koriste ethrel – u nekim državama zabranjenu i opasnu tvar kako bi ubrzali rast plodova, prije svega rajčica i dinja. Doktor poljoprivrede Luka Radoja kaže za RTS da je ethrel biljni hormon koji ima negativne posljedice za biljku koja se tretira.

VEZANE VIJESTI

“Jedina namjena ethrela je da ubrza sazrijevanje. Ulazi u metabolizam biljke, prekida vezu između peteljke i ploda i tako plod oboji, odnosno, kako se pogrešno kaže, brže sazrijeva“, kaže Radoja.

To ljudi rade zbog toga da bi ranije izašli na tržnicu i ostvarili zaradu, rekao je Radoja.

Ethrelom se najčešće tretiraju rajčica i lubenica, ali i višnja.

Da je tvar upotrijebljena, ne možete prepoznati golim okom, ali znat ćete tako što plod ima boju zrelog ploda, ali nema okusa, rekao je Radoja.

“Na tržnici ne možete očima prepoznati rajčicu i lubenicu, ali one koje su tretirane ethrelom imaju više vode i malo su kiselkaste”, objasnio je dr. Radoja.

Lubenicu, kaže, prepoznat ćete po kuckanju i ona koja je tretirana ethrelom ima spušvasto tkivo i neukusna je.

Ove godine kada je bilo mnogo sunca, ethrel nikome nije trebao: “Nema nijedan pozitivan razlog da poljoprivrednik koristi etrel, ništa ne dobija, neozbiljno je to raditi u ovakvoj sezoni kada je bilo puno sunca”, rekao je.

Prema njegovim riječima klimatske promjene će uvjetovati da se i ethrel povuče i da ga nitko nema razloga koristiti. Također, i genetski modificirani plodovi ne mogu se prepoznati golim okom, samo kemijskom analizom. Kupcima je preporuka naći svog proizvođača kojem vjeruju ili kupovati od onih koji tu istu hranu koriste za sebe.

“Proizvođači hrane, čuvari hrane u skladištima i prerađivači su najveći trovači. Ako vam prodaju lošu hranu, nemate obranu. Zato je proizvodnja hrane kao proizvodnja oružja i čuvanja slobode i ljudskog zdravlja, a zdravlje nema cijenu i neozbiljno bi uopće bilo raspravljati o bilo kakvoj hrani, osim o zdravoj hrani”, zaključio je Radoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!