Stiže fenomen “toplinske kupole”: Naš meteorolog objašnjava što to znači

Vijesti 17. lip 202410:16 0 komentara
Pexels / Photo by Eric Garcia

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za nadolazeće razdoblje.

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je vlažnim i hladnim vremenom u većem dijelu Europe, pri čemu je jugoistočna Europa bila zahvaćena više ljetnim uvjetima.

Predviđa se da će se temperature popeti od srednjih do viših 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći granicu od 40 °C po prvi put ovog ljeta, a najveće temperaturne anomalije predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok, navodi Severe Weather.

Porast temperatura

Ovog tjedna predviđaju se temperature od srednjih do viših od 30 stupnjeva u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi, s tim da bi vrhunac mogao biti i 40 stupnjeva.

Glavni razlog nadolazećeg toplinskog vala je stabilan uzorak u visini, poznat kao toplinska kupola.

Što je toplinska kupola?

Kako je ranije objasnio naš meteorolog Bojan Lipovšćak, toplinska kupola je meteorološki fenomen koji se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području. Kupola je stacionarno područje visokog tlaka koje zadržava topli zrak iznad određenog područja.

Što donosi fenomen “peke” ili “sača”?

Meteorološki uvjeti uvjeti koji doprinose formiranju toplinske kupole su:

1. Stabilna atmosfera: U toplinskoj kupoli prevladava stabilna atmosfera s ograničenim vertikalnim miješanjem zraka, što sprječava izmjenu toplog i hladnog zraka.

2. Nedostatak oblačnosti: Toplinska kupola obično ima malo ili nimalo oblačnosti, što dopušta snažnoj sunčevoj radijaciji da poveća temperaturu zraka.

3. Nedostatak vjetra: Slaba horizontalna cirkulacija zraka u području ispod središta toplinske kupole.

Karakteristike vremena povezane s toplinskom kupolom su ujedno i karakteristike toplinskog vala:

1. Visoke temperature: Toplinska kupola uzrokuje izrazito visoke temperature zraka, što može dovesti do valova vrućine.

2. Suho vrijeme: Ovo područje često ima malu vlažnost zraka jer stabilna atmosfera sprječava konvektivne procese koji bi mogli dovesti do stvaranja oblaka i oborina.

3. Dugotrajnost: Toplinska kupola može trajati nekoliko dana do tjedana, ovisno o veličini i snazi ​​atmosferskih sustava koji utječu na nju.

Raspored toplog i hladnog zraka u okviru toplinske kupole je takav da se topao zrak akumulira u nižim slojevima atmosfere, obično uz tlo i bliže površini, dok se hladni zrak gura prema višim slojevima atmosfere. Hladan zrak na vrhu kupole giba se u smjeru kazaljke na satu – anticiklonalno i spušta se prema tlu, spuštanjem se komprimira – dolazi na viši tlak i grije se, na taj način se na vrhu toplinske kupole (cca 200 hPa ili na visini iznad 12.000 m) formira poklopac toplog zraka, u našim krajevima nazvali bi ga “pekom” ili “sačem”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!