Stiže velika promjena vezana za vozačke dozvole? Evo o čemu je riječ

Vijesti 21. lip 202316:12 12 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se nakon teške nesreće na tzv. car meetu u Buzinu prošlog vikenda razmišlja o privremenoj vozačkoj dozvoli za mlade vozače.

Božinović je rekao da je povećanje prometne sigurnosti vrlo važno pitanje u kojem uvijek ima mjesta za napredak, a MUP je u stalnom kontaktu sa strukom i udrugama koje okupljaju ljubitelje automobilizma.

Kazao je da je među temama o kojima se vodi razgovor i uvođenje privremene vozačke dozvole za mlade vozače. ”Ukoliko u određenom razdoblju ne skupe određeni broj negativnih bodova onda bi mogli steći uvjete za stalnu”, kazao je Božinović.

Dodao je da je, kada se dogodi nesreća, prva reakcija uvijek povećati represiju. Ali time se ne postiže cilj, a to je prvenstveno educirati mlade ljude, smatra Božinović.

Mladi vozač, 23-godišnji Jan Ehrlich, u nedjelju je završio u istražnom zatvoru nakon što je na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu u petak kasno navečer izgubio kontrolu nad mercedesom i udario u drugi automobil i pješake na tzv. car meetu.

Osumnjičen je za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu s nanošenjem teških tjelesnih ozljeda. Jurnjava među velikim brojem ljudi s bijesnim automobilom od 500 konjskih snaga rezultirala je s više ozlijeđenih osoba od kojih je četvoro u bolnici – dvije s teškim i jedna s iznimno teškim tjelesnim ozljedama.

Na pitanje o kontroli kandidata za radne dozvole Božinović je kazao da MUP svakog pojedinca koji se prijavi za radnu dozvolu provjerava kroz brojne evidencije i informacijske baze ili terenski, što uključuje i poslodavce.

Dodao je da to podrazumijeva povećani angažman u MUP-u jer je broj izdanih radnih dozvola s nekoliko tisuća ranijih godina narastao na 120.000 dozvola izdanih lani, a ove će ih godine biti i više.

Zaključio je kako je u konačnici najvažnije popuniti deficitna zanimanja stranom radnom snagom, a da to nema učinaka na sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare