Stjepana je ledena Drava probudila u snu: “Tu ne možeš više živjeti”

Vijesti 11. kol 202306:48 0 komentara

Vodostaj Drave opada no šteta u podravskim selima u kojima su potopljene kuće je velika. Naša ekipa posjetila je selo Sigetec u kojem su kuće i dalje pod vodom.

Pumpe za vodu u Koprivničko križevačkoj županiji ni danas ne staju.

Vodostaj Drave koji je u utorak iznosio rekordnih 616 cm uništio je domove mještana Sigetca. Stjepana je ledena Drava probudila u snu.

“Loše se osjećam. Kako se mogu dobro osjećati. Tu ne možeš više živjeti. To sve treba skidati. Vidite što mi je poplava napravila od namještaja – škrinja, televizija, štednjak, sve je poplavljeno. Sve je za baciti, a cijeli život živim u ovoj kući. Sad sve može na reciklažu”, rekao je Stjepan Igrec.

Snježana i njezina kći uspjele su pobjeći na vrijeme, ali nisu uspjele spasiti životinje ni kuću.

“Utopili su nam se zeko i desetak kokoši. Prije tri tjedna mi je taman umrla mama, a prije tri godine suprug”, rekla je Snježana.

Vatrogasci su i danas na terenu. Neumorno ispumpavaju vodu iz prirodnog bazena koji okružuje domove ovih ljudi.

“U utorak smo bili cijeli dan tu i sad smo došli pomoći. Nažalost, katastrofa, ali pozitivno je da se voda povlači. Umorni smo, ali ništa nije teško kad se treba pomoći”, rekla je Kristina Jurjević iz DVD-a Peteranec.

A voda se iz Sigetca neće povući još danima.

“Te kuće su u tom bazenu. To je udubina iz koje moramo izvući vodu i tada će i u kućama početi opadati razina vode. Trebat će nam duže vrijeme da to ispumpamo”, rekao je zapovjednik DVD-a Sigetec Darko Palaš.

Pomoć nudi i općina.

“Od svih unesrećenih imamo još dvije obitelji koje su evakuirane i smještene u društvenom domu. Njima su osigurane sve potrepštine i topli obrok. Evakuacija je bila ponuđena svima, ali neki su odlučili ostati kod svojih susjeda ili rodbine. Sada nam slijedi proces oporavka. Kad se povuče voda, napravit ćemo procjenu štete, proglasiti elementarnu nepogodu i krenuti sa sanacijama”, rekao je Ivan Derdić, načelnik općine Peteranec.

Danas se vodostaj Drave smanjio na 415 cm. Dva metra manje od rekordnog vodostaja u utorak. Po povlačenju vode kod jezera Šoderica vidi se šteta koju je voda napravila u okolnim poljima. Na jezeru gdje je poplavljeno čak 15 kuća, urušila se i zgrada sindikata željezničara, kao i most kojim su vlakovi prevozili šoder.

“Evo što je ostalo od doma željezničara na jezeru Šoderica, ništa”

A sada se Osijek priprema za vrhunac vodnog vala koji se očekuje sutra, ali poučeni katastrofom iz Koprivničko-križevačke županije, na vrijeme su ojačali svoje nasipe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!