Što ako ne podignete dokumente na vrijeme?

Vijesti 20. stu 202220:48 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

Zatražili ste dokument u policiji ali niste imali vremena pokupiti ga ili ste jednostavno zaboravili na to, ne brinite. Vaš se dokument još uvijek nalazi u policijskoj postaji. Zbog situacije nastale uslijed epidemije covid-19, za sve dokumente kojima krajnji rok preuzimanja pada od 11. ožujka 2020. godine ili će pasti za vrijeme trajanja epidemije, isti se mogu preuzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

“Prema odredbama Zakona o osobnoj iskaznici propisano da je osoba dužna preuzeti izrađenu osobnu iskaznicu u roku od idućih 90 dana od proteka roka za njeno izdavanje, a to je 30 dana u redovnom postupku, 10 dana u ubrzanom postupku te tri radna dana u žurnom postupku. Ako osoba ne preuzme osobnu iskaznicu u navedenom roku, nadležna policijska uprava ili postaja će ju poništiti”, odgovorili su za Večernji.hr iz MUP-a. No, zbog epidemije covid-19 trenutno vrijede druga pravila.

VVEZANA VIJEST

Kada su u pitanju vozačke dozvole propisano je da vozačka dozvola koju vozač ne preuzme u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za njenu izradu (30 dana u redovnom postupku, tri radna dana u ubrzanom postupku, odnosno 24 sata u žurnom postupku) postaje nevažeća, a nadležna policijska uprava ili postaja će ju poništiti.

“Međutim, zbog situacije nastale uslijed epidemije bolesti covid-19, dopunama Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama građanima je prolongiran rok za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola na način da izrađene osobne iskaznice i vozačke dozvole, čiji krajnji rok preuzimanja pada počevši od 11. ožujka 2020. godine (kada je Ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju za cijelo područje Republike Hrvatske) ili će pasti za vrijeme trajanja epidemije bolesti covid-19, mogu preuzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije”, ističu iz MUP-a.

“To znači da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje građani nisu preuzeli u propisanom roku od 90 dana, za vrijeme trajanja epidemije automatski se ne poništavaju te se iste mogu preuzeti i nakon proteka propisanih 90 dana”, naglašavaju.

Napominju i kako odredbama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana nije propisan rok u kojemu je građanin obvezan preuzeti izrađenu putovnicu. Također nije propisana posebna prekršajna sankcija za građane koji u propisanom roku ne preuzmu izrađene isprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!