Što bi se dogodilo da Njemačka napusti EU? “Dexit bi izazvao ozbiljnu gospodarsku krizu”

Vijesti 19. svi 202418:14 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Izlazak iz Europske unije Njemačkoj bi nanio ozbiljnu ekonomsku štetu, prema analizama istraživača Njemačkog ekonomskog instituta (IW). “Dexit bi izazvao ozbiljnu gospodarsku krizu i trajan gubitak prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”, stoji u njihovu izvješću.

Prema znanstvenicima, nakon pet godina dogodio bi se procijenjeni gubitak od 5,6 posto realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 690 milijardi eura, a moglo bi biti izgubljeno oko 2,5 milijuna radnih mjesta. Znanstvenici su, također, izračunali što bi se dogodilo s Njemačkom da je napustila EU u isto vrijeme kad i Velika Britanija. Učinak stvarnog Dexita vjerojatno bi bio veći, smatraju autori koji ukazuju na bliže veze Njemačke s drugim državama članicama i članstvo u eurozoni, navodi Fenix magazin.

Znanstvenici su ustvrdili kako je odluka Velike Britanije o izlasku dovela do toga da je funta izgubila vrijednost u odnosu na euro, što je poskupilo uvoz. Neizvjesnost oko budućih odnosa negativno je utjecala i na ulaganja, a Velika Britanija propustila je procvat trgovine unutar Europske unije.

Inače, desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabiti europsku integraciju. Prema njihovom stajalištu, EU bi trebala biti samo gospodarska i interesna zajednica labavo povezanih pojedinačnih država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!