Što će biti sa 530 siromašnih koji su već odustali od socijalne pomoći?

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar socijalne skrbi najavljuje izmjene zakona u kojima će se izmjeniti odredba da država stavlja zabilježbu na imovinu korisnika zajamčene minimalne naknade.

Mićo Musulin živi u banijskom selu Brđani cesta. Bolestan i bez prihoda ovisan je o socijalnoj naknadi. No da bi je dobio morao je pristati da država stavi zabilježbu na njegovu imovinu – ovu kuću u kojoj živi. Kaže, nije imao izbora to su od njega tražili socijalni radnici.

“Ili ili, ili ćeš potpisati ovo, u slučaju ako ne želiš potpisati, bit će ti ukinuta minimalna naknada”, kaže Mićo.

Stoga je potpisao i sada prima oko 130 eura mjesečno. “Rekao sam, teške duše i teškog srca potpisat ću to jer nemam izlaza”, navodi.

Muči ga, kaže, i činjenica da je njegov brat suvlasnik kuće koja još nosi žutu naljepnicu jer je nastradala u potresu. A zemljište ima još dodatnih suvlasnika.

“Ja zaspati ne mogu, preispitujem sam sebe jesam li ja pogriješio, hoće li moj brat i ostali meni to zamjeriti i kako će se to odvijati dalje s njima”, muči se Musulin.

Zbog sličnih problema mnogi su potrebiti odustali od traženja zajamčene minimalne naknade, posebno oni koji se brinu da ne bi njihova djeca ostala bez krova nad glavom.

Upitna zakonska odredba

Profesor Nino Žganec s Pravnog fakulteta objašnjava kako zakonska odredba nije nova, ali je svakako upitna:

“Nije potrebno stavljati nikakve zabilježbe na nekretnine koje, naravno, onda stvaraju nedoumice, sve skupa je pravno nejasno. Ispada da je zajamčena minimalna naknada jedna vrsta zajma što ne bi trebalo biti.”

A to svakako nije dobro za jednu državu koja se naziva socijalnom.

Ipak najavljene izmjene

Ministar socijalne skrbi Marin Piletić najavljuje pak izmjene zakona:

“Taj članak Zakona bit će temeljito preispitan što je konsenzus vladajuće koalicije – minimalno ćemo maknuti prvu nekretninu, odnosno onu koju su koristili korisnici zajamčene minimalne naknade.”

Ministar obećava – izmjene zakona bi trebale stupiti na snagu početkom iduće godine, a sve zabilježbe bit će izbrisane iz teretovnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.