Što Davor Ivo Stier misli o Milanovićevu prisustvu na samitu NATO-a?

Vijesti 01. srp 202212:21 0 komentara
N1

Saborski zastupnik HDZ i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji se upravo vratio iz Ukrajine, analizirao je stanje u toj zemlji za N1 studio uživo.

“Vidjeli smo dosta strašne slike razaranja u Irpinu. U Kijevu smo razgovarali s dužnosnicima u procesuiranju ratnih zločina”, rekao je o svom posjetu Ukrajini u sklopu Vijeća europe.

Istaknuo je da je pomoć Zapada bitna.

“Ono što sam mogao vidjeti je da je moral visok kod dužnosnika i građana, ali očekuju i dalje tu potporu. Puno im je značilo da je Europska unija donijela odluku o statusu kandidature. Ono što Vijeće Europe isto tako čini kao organizacija koja brine o poštivanju ljudskih prava i vladavine prava je da se otvori jedno ključno pitanje, a to je pitanje zločina agresije”, rekao je.

Osnivanje posebnog suda za zločin agresije

Dodao je da se u Vijeću razmišlja o osnivanju posebnog suda koji bi sudio samo za taj zločin agresije.

“Naša parlamentarna skupina tu ima posebnu ulogu. Pripremit ćemo posebno izvješće koje će vjerojatno ići u tom smjeru. Također je vrlo važno s ukrajinske strane da se i pred sudom utvrdi tko je bio agresor, a tko žrtva. To su bile teme kao i konkretan oblik pomoći koje parlamentarna skupina Vijeća u ovom trenutku daje Ukrajini, odnosno daje da se štite ljudska prava i kazne kada su ona prekršena”, istaknuo je.

Utvrđivanje agresije i mehanizam kompenzacije ima sasvim sigurno i jedan značaj, navodi.

“Postoje različiti modeli, primjerice onaj koji je bio nakon što je Irak izvršio agresiju na Kuvajt i postoji onda jedan poseban fond za rekonstrukciju. To su konkretna pitanja koja traže onda i odluku ključnih država u međunarodnoj zajednici. Međutim, postoje mehanizmi koji i kroz svjetsku trgovinu, uključujući trgovinu energentima. Može se iz toga jedan dio tih sredstva namijeniti jednom posebnom fondu za obnovu, primjerice, zemlje koja je bila žrtve agresije”, objasnio je.

Zaključci NATO samita

Komentirao je zaključke samita NATO-a u Madridu rekavši da je ovaj samit donio nove strateške odluke gdje se Rusiju označava kao naprijatelja.

“Onaj stari koncept gdje se s Rusijom pokušavalo razvijati partnerske odnose nakon ove agresije više nije moguć. Idemo u prihvaćanje jednog novog međunarodnog poretka gdje s jedne strane Rusija je izravna prijetnja europskoj sigurnosti, a na globalnoj sceni gdje se Kinu označava kao stratešku konkurenciju”.

Dodao je da sankcije Rusiji imaju sigurno jedan učinak, “ali ako je netko mislio da će se sa sankcijama promijeniti jedan režim ili odluke Moskve o ratu onda te kratkoročne efekte nećemo vidjeti, ali dugoročno imaju jedan efekt gdje slabe poziciju Rusije u tom smislu”.

vezana vijest

Komentirao je sudjelovanje predsjednika Zorana Milanovića na samitu rekavši kako unutarnje razlike treba pustiti.

“Vrlo je važno naglašavati koncept europskog puta BiH gdje će sva tri naroda biti ravnopravna. To ostaje jedan od prioriteta naše politike, u tom pogledu Vlada i vladajuća većina podržavaju. I dobro je kad se to naglašava i u međunarodnim forumima, svim međunarodnim partnerima mora biti jasno da je za Hrvatsku itekako bitan europski put BiH, poručio je Davor Ivo Stier.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram