Što građane najviše muči nakon ulaska u Schengen i eurozonu?

Vijesti 25. sij 202320:373 komentara
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za siječanj 2023. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca te prve polovice ovog mjeseca. S prvim siječnja Hrvatska je ušla u šengenski prostor te eurozonu. Teme vezane uz uvođenje eura te rast cijena bile su dominantne u ovom periodu. Pred kraj razdoblja mjerenja napravljena je nova rekonstrukcija Vlade te smo dobili dva nova ministra.

Podrška Vladi i predsjedniku države

Većina ispitanika i dalje je uvjerena kako zemlja ide u pogrešnom smjeru, čak 66 posto njih. Da je smjer dobar kaže 23 posto ispitanih dok 11 posto ne zna. Zanimljivo je da je ovo već četvrti mjesec zaredom u kojem se broj pesimista i skeptika smanjuje, a optimista povećava, piše Dnevnik.hr.

Nova TV

Podaci o podršci radu Vlade nisu baš sasvim jednaki: 63 posto ispitanih ne podržava rad Vlade, 28 posto podržava, 9 posto ne zna. No ovdje je osim postotaka zanimljiviji trend: Vlada nije uspjela ostvariti rast podrške četvrti mjesec za redom – krivulja je okrenula smjer – i nezadovoljnih radom Vlade u ovom je mjesecu za 4 postotna boda više nego u prosincu. Razloge vjerojatno ne treba tražiti dalje od rasta cijena zbog uvođenja eura i Vladinih poteza koje je – odnosno nije – povukla protiv svih lovaca u mutnom.

Nova TV

Slično je i s očekivanjima od Vlade da riješi probleme ispitanika, nakon tri relativno dobra mjeseca za Vladu o ovom opet preokret trenda, sada 73 posto građana ne vjeruje da je Vlada kadra riješiti njihove probleme; 24 posto misli da jest, 3 posto ne zna. Percepcija monolitnosti vladajuće koalicije, je pak, neokrznuta. I dalje visokih 83 posto ispitanih vjeruje da će izdržati do kraja mandata.

Nova TV

Podrška radu Zorana Milanovića veća je nego podrška radu Vlade, ali i on je i dalje duboko u “negativnom”: Njegovo djelovanje ne odobrava 52 posto ispitanih, 40 posto odobrava, 8 posto ne zna šta bi mislilo.

Podrška strankama

Među ispitanicima visok je postotak onih koji bi vjerojatno ili sigurno izašli na birališta – oko 71 posto. Sigurno ili vjerojatno ne bi njih 25 posto, 4 posto ne zna.

Među sigurnim i vjerojatnim biračima, HDZ je i dalje neprikosnoven – podrška je na 30 posto, i dalje vrlo visokih bez obzira na pad manji od jednog postotnog poena u odnosu na prethodni mjesec. Na drugom mjestu već treći mjesec za redom – neodlučni. Onih koji bi izašli na izbore ali ne znaju kome dati glas je 16,5 posto, također nešto manje nego u prosincu. Na trećem mjestu SDP koji također blago pada i sad je na 11,6%.

Nova TV

Slijede Most s 8,7% i platforma Možemo sa 8 posto, i jedni i drugi u neznatnom porastu. Prag prelazi još Domovinski pokret sa 6,3 posto podrške.

Nova TV

Ispod praga ostaje HSS sa 2,3 posto podrške; HSU sa 2,2; IDS sa 2 posto podrške; Socijaldemokrati prvi put iznad 1 posto sa 1,5; slijede HNS sa 1,4%, suverenisti sa 1,3%, HSLS sa 1,2%, Stranka umirovljenika i Centar sa 1,1%.

Nova TV
Nova TV

Podrška političarima

Na ljestvici političara prema kojima naši ispitanici imaju pozitivan dojam Zoran Milanović je na prvom mjestu sa 46 posto, drugi Ivan Penava sa 44, treći Tomislav Tomašević sa 39, četvrti Božo Petrov sa 38 te peti Andrej Plenković sa 36 posto podrške.

Nova TV

Na istoj ovakvoj, samo s negativnim predznakom, na prvom je mjestu Milorad Pupovac sa 77 posto negativnih utisaka, drugi je Andrej Plenković sa 57 posto. Treće mjesto dijele Gordan Jandroković i Hrvoje Zekanović sa 56 posto, top pet zatvara Zlatko Hasanbegović sa 55 posto.

Nova TV

Ako pak gledamo neto omjer pozitivnog i negativnog dojma, najbolje prolazi Ivan Penava, na drugom je mjestu Ivica Puljak, treći je Zoran Milanović.

Nova TV

Kad je pak riječ o najvećim problemima u zemlji, nikakvo iznenađenje nije činjenica da su visoke cijene odnosno inflacija na prvom mjestu, a niske plaće i loš životni standard na drugom. U pet najvažnijih tema za ispitanike u siječnju su gotovo sve vezane uz životni standard, skupe cijene i niska primanja, a samo jedan za korupciju, donosi Dnevnik.hr.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 22. siječnja na 996 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar