Što građani kažu na ukidanje prireza? “Ne očekujem ništa osjetno”

Vijesti 02. svi 202321:49 0 komentara

Ukida se prirez gradovima. Vijest je s kojom je izišao Jutarnji list. Navode da je to dio Vladine reforme u sklopu koje treba doći do povećanja plaća svim građanima. U Udruzi gradova šute o najavi da će ostati bez milijuna prihoda, a gradonačelnik Zagreba, u kojem se uplaćuje najviši prirez od 18 posto, poručuje - u tom slučaju usluge bi poskupjele tri ili četiri puta.

Ovako je gradonačelnika Zagreba iznenadila mikrofonija, a vjerojatno još više neslužbena najava o ukidanju prireza. Nemam nikakve informacije o tome, kaže Tomislav Tomašević.

“Hoće li se to reflektirati na znatno smanjenje prihoda gradova, onda ćemo imati drugu vrstu problema. Dat ću vam primjer. Ako govorimo o ZET-u. Kada ne bi bilo subvencija iz proračuna, karta bi išla tri ili četiri puta gore kako bismo bili na nuli, kako ne bismo išli u stečaj”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomašević.

Ideja je, piše Jutarnji list, da se ukine prirez jer gradovi ostvaruju suficit, ali onda bi sami mogli određivati stopu poreza na dohodak. Premijer o poreznoj reformi – zakopčan. Predstavit ćemo je za nekoliko tjedana.

“Imate tu sad liniju kritika da je sve predizborno. A kada bude gotov reformski paket, mi ćemo ga predstaviti. I uvijek ćemo konzultirati zajednicu županija, gradova i općina”, istaknuo je Andrej Plenković.

“Svima podizanje plaće, ne samo dijelu građana”

Cilj je da se svima podignu plaće, pogotovo onima s najmanjim primanjima. Pa se razmatraju dodatne stope poreza na dohodak, manji dio plaće za doprinos za prvi mirovinski stup, nešto veći osobni odbitak. Poduzetnici na prvu pozdravljaju, ali traže reforme.

“Ovi obrisi koje sad čujemo su dobri. Ako ništa, bar se priča o smanjivanju poreza i doprinosa. Samo se nadam da neće ostati na onome, najavljivao se veliki slon, a dobili smo muhicu”, rekao je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Nije dobro kada se često mijenja porezni sustav, kaže profesorica Ivanov s Ekonomskog fakulteta. Ona bi svima podigla plaću jednako.

“Moj prijedlog je takav da se iz zdravstvenog doprinosa svakom radniku isplaćuje 100 eura više”, istaknula je Marijana Ivanov.

To bi bio manjak za zdravstvo, ali ionako ga država mora financirati da bi opstao, objašnjava. A građanima svejedno odakle dolazi veća plaća.

Što na sve kažu građani?

“Veću plaću očekujem. Ne očekujem osjetno. Ali tko ima veću plaću, možda osjetno. To je dobro u svakom slučaju.”

“Ono što sam vidjela je da oni koji imaju veću plaću, mogu očekivati veću plaću 30 eura. A ako je plaća niska oko 1.000 eura pa je moja procjena 10 eura.”

Očekivanja nisu velika, ali tu su. Da im bar koji euro više padne pod ruku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!