Što Hrvati misle o kukcima na tanjuru? “Ja nisam spao na to, imam za jesti…”

Vijesti 27. sij 202321:34 3 komentara
Panthermedia / Profimedia

Jesu li jestivi kukci, već odavno popularni u mnogim dijelovima svijeta, hrana budućnosti? Puni su proteina, hranjivi su, njihov uzgoj ne zagađuje okoliš.

Europa je upravo dala zeleno svjetlo za korištenje proteina kukaca u ljudskoj prehrani. Prodavat će se u prahu, smrznuti, osušeni ili u obliku paste.

Kukci na tanjuru Hrvatima baš i ne otvaraju apetit. No, u mnogim djelovima svijeta odavno su našli svoje mjesto na stolovima i prepoznati su kao delicija.

Jesti se može gotovo 2.000 vrsta buba. Europa je upravo dala zeleno svjetlo njihovoj uporabi u ljudskoj prehrani pa i naši građani imaju priliku isprobati recepte u kojima su glavni sastojci – kukci.

“Ja nisam spao na to. Ja imam za jesti.”

“Možda bi i trebalo probati, eto.”

“Ako me netko prevari, pojeo bih. Inače ne.”

“Ja nisam na to navikla i ne bih, a i žao mi je zrikavaca.”

“Meni to ne paše, ja radije Dolac – zdrava klopa i to je to.”

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac u narednim danima u obliku brašna mogli bi se naći na policama trgovina diljem Hrvatske. No, da bi kukci došli na jelovnike, nije ih dovoljno uloviti i servirati. Treba ih obraditi, peći ili kuhati pa onda konzumirati.

Aleksandar Gavrilović, vlasnik insektikarija, objašnjava: “Od kukca možete dobiti sve što možete dobiti od običnog brašna. Jedina stvar da je to protein animalnog porijekla pa morate biti malo pažljivi ako radite slastice da ne pretjerate s količinom. Mi savjetujemo sedam do deset posto jer ćete inače dobiti mesni okus koji ne želite u krafnama i kolačima.”

Proteinski prah kukaca siguran je za ljude, a okusom možete manipulirati. Ako kukac jede čokoladu, po čokoladi ima i okus.

Nutricionist Branimir Dolibašić dodaje: “Kukci su dobri izvori bjelančevina, odnosno proteina, niskog su sadržaja ugljikohidrata pa je prikladan dodatak prehrani u tom smislu tko će se odlučiti.”

Drugi stručnjak, također nutricionist, Nenad Bratković, naglašava da se svijet mijenja: “To nekima može biti odbojno, može biti šok, ali svijet se mijenja. McDonalds nismo imali prije 30 godina, danas svi manji gradovi imaju. Kivi nam nije bio poznat, banane prije 40, 50 godina, danas svaka trgovina ima, ne rastu kod nas, ali tretiramo ih kao domaće.”

Mnogi stručnjaci ističu da su insekti budućnost. Uzgoj zrikavaca ne zahtijeva toliko prostora, vode ili hrane kao uzgoj goveđih proteina. Uz to, bube stvaraju manji postotak stakleničkih plinova.

N1
N1
N1
N1
N1
Panthermedia / Profimedia

“Samim time izbjegava se sjeća šuma usred klimatskih promjena tako kila proteina za zemlju je puno efektivnija nego kila proteina iz junetine”, pojašnjava Gavrilović.

“U budućnosti, bojim da neće biti dovoljno kvalitetnih proteina za sve i mislim da će takve jeftine alternative mesu za dobar dio građana biti nešto što si mogu priuštiti”, dodaje Bratković.

Hoćete li i kada uključiti kukce na svoj meni, odlučit ćete sami. Prednosti je mnogo, kažu stručnjaci, koji smatraju da je to hrana budućnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare