Što s roditeljima koji odbiju testirati dijete prije škole?

Vijesti 03. velj 202221:15 0 komentara
Sasa Miljevic/PIXSELL

Uskoro kreće samotestiranje učenika, otkrio je danas ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a sve kako bi što više učenika boravilo u školama i što manje u samoizolaciji.

Učenicima je mjesto na nastavi u školi, u sigurnim uvjetima, slažu se i ravnatelji. No imat će pitanja za ministra na sutra najavljenom videosastanku.

VEZANE VIJESTI

“Ne znamo gdje će roditelji bez covid potvrde, koji ne smiju ulaziti u školu, preuzeti testove, mogu ispred škole”, rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol, za HRT.

U školama apeliraju – najvažnija je suradnja s roditeljima i međusobno povjerenje.

“Naši učenici će preuzeti testove, a oni čiji će roditelji odbiti preuzeti, moći će preuzeti izjavu jer moramo imati evidenciju tko je preuzeo, tko nije”, rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

“Ima djece s raznim dijagnozama i to je stvar osobnog izbora i individualna stvar”, kaže Maja Dadić Žeravica, ravnateljica zagrebačke Škole za modu i dizajn.

Kad bude poznato kakvi su testovi odabrani, pripremit će se i videoupute roditeljima kako ih pravilno primijeniti.

Cilj samotestiranja: Potpuno ukidanje samoizolacije

Odluka o samotestiranju donesena je s ciljem – u potpunosti ukinuti samoizolaciju učenika u školama i da samo oni učenici koji su pozitivni na testovima, ostanu kod kuće u izolaciji, a da svi drugi idu u škole, objasnio je Radovan Fuchs.

VEZANA VIJEST

Tvrdi da im nije u interesu maltretirati djecu, nego da je cilj da što više nastave provedu uživo.

“Mislimo otprilike mjesec dana samotestiranja djece kod kuće. Nakon mjesec dana ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!