Što se događa sa zrakom u Hrvatskoj? U većem dijelu zemlje loša kvaliteta

Vijesti 02. velj 202415:12 0 komentara
Luka stanzl/PIXSELL

Mjerne postaje u Hrvatskoj danas pokazuju da je kvaliteta zraka u većem dijelu kontinenta vrlo, pa čak i izrazito loša. Riječ je o Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Kutini, Sisku te Puli.

Šest mjernih postaja – vrlo loša kvaliteta zraka u Hrvatskoj

Čak šest mjernih postaja u Hrvatskoj danas pokazuje vrlo lošu kvalitetu zraka.

Riječ je o postajama Zagreb 1, 2 i 4, Mirogojska cesta, Kutina te Pula, odnosno tamošnjem odlagalištu otpada Kaštijun. Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj europskim indeksom kvalitete zraka prikazuje trenutno stanje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj, a prema informacijama na njihovim službenim stranicama, oznake indeksa kvalitete zraka dopunjene su porukama vezanima za zdravlje koje pružaju preporuke za opću populaciju i za osjetljive skupine građana i osobe slabijeg zdravlja, što uključuje odrasle i djecu s respiratornim problemima i odrasle osobe sa srčanim bolestima.

Zdravstvene poruke pri vrlo lošoj kvaliteti zraka:

Opća populacija – Razmislite o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako osjetite simptome poput nadražaja očiju, kašlja ili grlobolje.

Osjetljive skupine građana – Smanjite fizičke aktivnosti, osobito na otvorenom, posebno ako osjetite simptome.

Sedam mjernih postaja – loša kvaliteta zraka u Hrvatskoj

A čak sedam mjernih postaja u Hrvatskoj danas pokazuje da je tamo kvaliteta zraka izrazito loša. To su postaje Koprivnica 1 i 2, Kutina 2, Sisak 1, Slavonski Brod 1 i 2 te Zagreb 3. Iako se uzrok tako lošoj kvaliteti zraka ne zna, na stranicama ovog portala napominju da se indeks ne prikazuje za rezultate mjerenja koja prelaze maksimalne vrijednosti koje se nalaze u kategoriji “izuzetno loše”. Vrijednosti više od maksimalnih su najčešće rezultat pogreške, stoga imaju oznaku “nema podataka”, piše Index.

Evo koje su zdravstvene poruke u slučaju da indeks pokazuje izrazito lošu kvalitetu zraka:

Opća populacija – Smanjite fizičke aktivnosti na otvorenom.

Osjetljive skupine građana – Izbjegavajte fizičke aktivnosti na otvorenom.

No, kvaliteta zraka loša je i u drugim dijelovima kontinenta uključujući Osijek, Kopački rit, Desinić, Ravne kotare, ali i Dugi otok.

Kvaliteta zraka u Europi

Gledajući indeks kvalitete zraka u Europi, vidljivo je da je na većini kontinenta ona zadovoljavajuća, izuzev južnijih dijelova i uz poneku iznimku.

Osim u Mađarskoj, Slovačkoj i Ukrajini, nekoliko postaja u Sloveniji te veći broj njih u sjevernoj Italiji, ponajviše graničnih dijelova, pokazuje vrlo lošu kvalitetu zraka. Još je gora situacija u Bosni i Hercegovini gdje većina mjernih postaja pokazuje izrazito lošu kvalitetu zraka. Slična situacija je i u ostatku južnog Balkana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!