Što se događa u USKOK-u? “Politika ima svoje ideje i kandidate, a ovdje ni to”

Vijesti 24. ruj 202310:41 0 komentara

Novinari Tomislav Krasnec iz Večernjeg lista i Marko Biočina iz Nove TV gostovali su u Točki na tjedan, gdje su komentirali aktualne teme, među ostalim i činjenicu da se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a.

Krasnec je izrazio zabrinutost zbog nedostatka učinkovitosti institucija te istaknuo da je europski javni tužitelj postao važniji i ugledniji od glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj.

“Ta činjenica da se nitko nije javio na natječaj svakako nije dobra i govori o slabosti te institucije. Možda je prestižnija funkcija postala kada je drugi igrač ušao na teren, a to je europski javni tužitelj. Za njega se pokazalo da radi bolji posao, oštrije i slobodnije. Imam taj element ovdje, a onda i naprasni odlazak bivšeg državnog odvjetnika, kao i kadrovske smjene DORH-a i USKOK-a. Ovo je poražavajuće, kada se osnivao USKOK, vjerojatno nitko nije zamišljao da se ovo može dogoditi”, kazao je Krasnec.

Biočina je analizirao moguću krivicu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek u činjenici da se nitko nije javio na natječaj. Rekao je da tu nije sporan samo odnos glavne državne odvjetnice prema bivšoj ravnateljici USKOK-a već i odnos prema bivšem glavnom državnom odvjetniku koji je bio izložen pravnom linču.

“Ljudi iz sustava to sve gledaju. Je li to reakcija na poremećene ljudske odnose koji tamo postoje, moguće je. Normalno je da politika ima svoje ideje i kandidate, a zanimljivo je da čak ni oni nisu imali ovdje. Možda su očekivali da će se netko javiti pa da će izabrati među njima, ali nije se javio nitko. Ovo je zapravo propust na više razina”, smatra Biočina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!