Što se mijenja u Austriji? “Prije Kurza je zapravo što dolazi poslije Kurza”

Svijet 06. pro 202118:02 > 18:41 0 komentara
N1

Dario Brentin sa Sveučilišta primjenjenih znanosti u Beču gostovao je u Newsroomu te je govorio o promjenama u visokoj politici Austrije.

“Ne znamo još točno koliko duboko ide taj rez unutar austrijske Narodne stranke, ali ono što možemo reći o novom premijeru Nehammeru, da on vis a vis Kurzu je definitino kontinuitet unutar stranke. Ono što ćemo sada vidjeti je povratak donekle starih struktura moći unutar Narodne stranke Austrije. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno da se stabilizira politička situacija. Opozicija naravno traži nove izbore, a to nije u interesu vladajućih”, rekao je na početku.

Objasnio je i kako funkcioniraju političke strukture:

“U austrijskom stranačkom životu iz povijesnih razloga postoje jake federativne strukture, kako među socijaldemokratima tako i u narodnoj stranci. Donekle su Kurz i ekipa oko njega, te stare strukture promijenile u zadnjih nekoliko godina i donijele promjenu po pitanju moći u stranci. Pokušao je reorganizirati stranku u pokret, promijenio je boju stranke iz crnu u tirkiznu, ali te strukture moći, koje su se gradile desetljećima, ne mogu se samo tako srušiti.

Sada ćemo vidjeti povratak konzervativnim pozicijama unutar stranke koje su pogotovo jake u saveznim austrijskim zemljama. Zapravo i Nehammer sam je vojnik stranke. Vojnici stranke su prošli karijeru unutar stranke i koji su u stranci već 20, 30, 40 godina. Prije Kurza je zapravo što dolazi poslije Kurza”.

Što je sa stajalištem oko migranata?

“Ne vidim zašto bi Nehammer mijenjao svoju poziciju oko migranata pogotovo jer mora pozicionirati stranku nasuprot desnice i oduzeti ima potencijalne birače. Za vrijeme covida, kada je to jedna jedina tema, to je teško ocijeniti. Ali pretpostavljam da neće doći do nekih radikalnih promjena. Vidjet ćemo koliko će promjena biti unutar koalicije i mijenja li promjena u Narodnoj stranci nešto u koaliciji sa Zelenima. Ja bih očekivao da sve ide po planu”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!