Što se točno zamjera Vanji Marušić?

Vijesti 19. tra 202314:33 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica još uvijek nije potpisao suglasnost za prestanak rada Vanje Marušić na čelnom mjestu USKOK-a, a očekuje se da će to biti danas ili sutra ujutro.

Podsjetimo, Vanja Marušić podnijela je ostavku iz osobnih razloga. Međutim, čini se da iza toga stoji nešto sasvim drugo. Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, u pozadini ostavke šefice USKOK-a zapravo prometna nesreća koju je imao njezin vozač sa službenim automobilom koji je koristio u privatne svrhe.ž

Osim što nije izvijestila glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek o cijelom slučaju, neslužbeno doznajemo da se u cijelom tom slučaju Vanji Marušić, ravnateljici Uskoka na odlasku, zamjera je što o svemu nije upoznala Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno Upravu za organizaciju pravosuđa, Sektor za osiguranje pravosudnih tijela, kako bi se odlučilo o pokretanju disciplinskog postupka.

Također, nije se izvijestilo niti Ministarstvo pravosuđa kako bi ono mogao pokrenuti postupak regresnog potraživanja štete od zaposlenika u roku šest mjeseci od popravljene štete.

U među vremenu, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je potvrdilo da se prometna nesreća koju je uzrokovao vozač ravnateljice USKOK-a dogodila 29.3.2022. godine kod rotora na Savskoj Opatovini te da vozač tada nije bio pod utjecajem alkohola.

Kako N1 doznaje, vozaču je na mjestu događaja izdan prekršajni nalog s novčanom kaznom od 4.000 kuna i zabranom upravljanja vozilom, ali nakon što je uložio prigovor Općinski prekršajni sud u Zagrebu ukinuo mu je mjeru zabrane upravljanja vozilom. Sud ga je proglasio krivim. Ministarstvo pravosuđa je za N1 potvrdilo da je vozač njihov zaposlenik, pravosudni policajac pratitelj. O svemu su doznali tek jučer, a sada će propitati ima li elementa za pokretanje stegovnog postupka.

“O navedenoj prometnoj nesreći Ministarstvo pravosuđa i uprave informacije je dobilo 18. travnja 2023. godine u priloženom izvješću uz Zahtjev ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta za prestankom rada u USKOK- u. Po utvrđivanju svih okolnosti navedenih u izvješću, Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzet će mjere u okviru svojeg djelokruga”, kazali su nam u Ministarstvu pravosuđa.

“Marušić smatra da nije trebala obavijestiti o nesreći”

Kako N1 neslužbeno doznaje iz izvora bliskih ravnateljici na odlasku, može se čuti  da ona ne smatra da je imala obvezu obavijestiti Zlatu Hrvoj Šipek o toj nesreći. U propisima to, kažu, nigdje ne piše.

Što se pak tiče regresne naplate, zaista odluka o tome jest na ravnateljici, međutim Vanja Marušić to nije učinila jer u prekršajnom postupku protiv vozača sud nije utvrdio grubo kršenje propisa. Vozač je sam pozvao policiju, sve priznao i kažnjen je novčano – pa nisu ispunjeni uvjeti za taj postupak. Također, isti izvori kažu da ni obvezno osiguranje nije tražilo regresno potraživanje te ističu da vozač nije koristio automobil u privatne svrhe kako je u početku izvještavano.

USKOK nam nije odgovario na naš upit, a Vanja Marušić još nije odlučila javno regairati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare