Što sindikati kažu o Vladinom paketu mjera za ublažavanje poskupljenja?

Vijesti 16. velj 202213:19 > 13:20 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever ocijenili su u srijedu da su Vladine mjere za ublažavanje troškova poskupljenja energenata sveobuhvatne i rezultirat će blažim udarom na novčanike građana, umirovljenika, socijalno ugroženih te poduzetnika i gospodarstva.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da su s premijerom Andrejem Plenkovićem održali sastanak netom prije predstavljanja mjera, na kojem su uz sindikalce sudjelovali predstavnici umirovljeničkih udruga i poslodavaca.

Previše je prepušteno “dobroj vjeri” onih koji su podizali cijene

“Mjere su sveobuhvatne, kao što su sindikati tražili, one predviđaju pomoć socijalno najugroženijim građanima i poduzetnicima, odnosno gospodarstvu. U najvećem dijelu financijske mjere idu kroz smanjenje PDV-a, poreznog rasterećenja na struju, plin i neke prehrambene proizvode”, izjavio je Novosel Hini.

Upozorava da u cijeloj priči postoji i jedna “kvaka” jer je sve prepušteno “dobroj vjeri” proizvođača koji su podizali cijene, da će oni eventualno neke cijene spustiti, odnosno da ih više neće podizati.

“Cijela bi priča morala ići u pravcu da u konačnici olakša troškove građana, a ne samo proizvođača. Očito je da ćemo morati krenuti u široku kampanju, kako nadzora, tako i prokazivanja onih koji love u mutnom i koji će pomoć Vlade iskoristiti da profitiraju”, naglasio je Novosel.

Smatra da će Vlada djelomično smanjiti troškove građana nakon 1. travnja, ali neće biti smanjeni troškovi koji su već sada nastali i akumulirali se postojećim povećanjem cijena. “Smanjeni mogu biti samo u idućem razdoblju kroz možda nižu godišnju cijenu struje za građane, kroz nešto nižu cijenu plina i amortizaciju dodatnog poskupljenja”, kaže.

Ocijenio je dobrim potezom smanjenje PDV-a na plin i toplinsku energiju, i to na pet posto kroz godinu dana, a nakon toga trajno smanjenje na 13 posto. “U tom razdoblju trebalo bi očekivati od distributera da smanjuju cijenu plina. Očekuje se da će se cijene plina na svjetskom tržištu energenata stabilizirati”, napominje Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži da će mjere svakako uštedjeti novac građanima, umirovljenicima i poduzetnicima. “Sve bi to skupa trebalo rezultirati puno blažim udarom od onoga kojega smo se pribojavali, koji se dogodio u velikom dijelu europskih zemalja pod kraj prošle godine”, rekao je Sever.

Dobro je što je PDV smanjen za još neke prehrambene artikle jer bi i to trebalo rezultirati blažim pritiscima na kućne proračune, ali nema jamstva da će se to doista dogoditi. I ranije smo vidjeli da je PDV spušten, a cijene nisu pale u skladu s time, ističe Sever.

I on predviđa da će “puno lovaca u mutnom” nastojati tu ostvariti profit pa očekuje da će zbog toga u prvom dijelu godine biti nešto izraženija inflatorna kretanja.

“Crne liste” i bojkot onih koji bi tu htjeli profitirati

“Baš zbog toga trebalo bi krenuti s ‘crnim listama’ na koje bi građani mogli prijavljivati takve tvrtke i pojedince, da se vrlo jasno odredimo da ćemo bojkotirati takve”, poručio je Sever.

Smatra da bi u tom slučaju nadzor Porezne uprave trebao biti češći jer Vlada nema mehanizme da nekoga zakonski prisili na spuštanje cijena zbog manjeg PDV-a. “Predložili smo premijeru da promisli je li moguće blokiranima opet na neko razdoblje odblokirati račune, kao i o povećanju osobnog odbitka u porezu na dohodak sa 4000 na 5000 kuna”, kaže Sever.

Također se slaže sa smanjenjem PDV-a na plin i toplinsku energiju, ali upozorava na moguće probleme. “Veliku većinu struje nabavljamo iz domaćih izvora, tu nismo previše ovisni, tu može i HEP otrpjeti neke pritiske. Kod plina smo se srozali vrlo nisko, nekada smo imali i do 70 posto svojih zaliha plina, ali sada smo tu silno ranjivi i ovisni o cijenama koje dolaze izvana”, upozorio je Sever.

Očekuje da će se tržište plinom stabilizirati, ali možda nikada više na prijašnjoj razini, no smatra da Vlada i dalje ima mogućnost ostaviti PDV na pet posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!