Što stoji iza pada Milanovićevog rejtinga? Macan: “To mu je upozorenje da ne valja kad pretjera”

Vijesti 13. svi 202415:17 3 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Prvi put u protekle tri godine Andrej Plenković je pozitivniji političar od Zorana Milanovića. Pretekao ga je u ovomjesečnom CRO Demoskopu, istraživanju agencije Promocija plus provedenom za RTL od 6. do 8. svibnja.

Doduše, razlika među njima vrlo je mala. U prvom CRO Demoskopu nakon parlamentarnih izbora, Andrej Plenković je prvi na listi najpozitivnijih političara sa 17,1 posto, a Zoran Milanović ima 16,8 posto. Plenković je prvi i na listi najnegativnijih političara, ali tamo je razlika puno veća – Plenkovićevih 31 posto naspram Milanovićevih 16,3 posto.

To što je Plenković ovoga mjeseca u CRO Demoskopu prestigao Milanovića na listi najpozitivnijih političara, nesumnjivo je uvjetovano rezultatima parlamentaranih izbora. Plenković je pobjednik koji ima mandat za sastaviti vladu treći put zaredom, dok je Milanović, iskoračivši iz okvira svoje dužnosti na početku kampanje dao podršku koaliciji okupljenoj oko SDP-a, ali i pokušao biti njezin kandidat.

“Još je rano za dublje zaključke”

Komunikacijski stručnjak i politički analitičar Krešimir Macan kaže da ne treba preuranjeno izvlačiti zaključke iz samo jednog mjesečnog istraživanja, nego treba gledati i trendove.

“Ovo je prvi put nakon dugo vremena da je Plenković preskočio Milanovića, ali razlika između njih jako je mala. To je prvi dojam javnosti da je u proteklih mjesec dana Plenković bio pozitivniji nego Milanović. Ja bih to tako rekao”, kazao nam je Macan.

Iako je Plenković iz parlamentarnih izbora izašao s pozitivnijim dojmom u javnosti, Macan napominje da za takav aposlutni zaključak treba pričekati i drugo mjesečno istraživanje – Crobarometar.

“U CRO Demoskopu pitanje se postavlja “top of mind” odnosno tko vam prvi pada na pamet od pozitivnih ili negativnih političara, dok Crobarometar prati trend kroz godinu dana pitajući za iste ljude. Naravno da Plenković i Milanović prvi padaju na pamet pa su uvijek njih dvojica i najpozitivniji i najnegativniji”, objašnjava Macan razliku u metodologiji ovih dvaju istraživanja.

“Plenković ostao smiren na provokacije”

Kaže da je pad negativnog i rast pozitivnog dojma izvrsna vijest za Plenkovića na početku njegovog trećeg mandata na čelu vlade.

“A Milanoviću je ovo upozorenje da mu ne valja kad pretjera. Možda mu to neće zamjeriti njegovi birači, ali zamjerit će mu ovi drugi”, dodaje.

Drugim riječima, ovaj rezultat iz CRO Demoskopa treba više gledati kao rast Plenkovića, nego kao pad Milanovića.

“Plenkovićev uspjeh na ovim izborima jest u tome što je ostao smiren na Milanovićeve provokacije. Ljudi su u tome vidjeli razliku između razjarenog Milanovića i smirenog Plenkovića koji se stalno pitao što se to događa s ovim. Ta je slika očito zaživjela u javnosti. A Milanović je prvi puta dobio negativan povratni odgovor na ono što radi i što misli da je fora. No napominjem da ova anketa još nije rezultat iz kojeg se mogu donositi dublji zaključci”, istaknuo je Macan.

“Milanoviću rejting raste svaki put kad šuti”

Milanović se proteklih desetak dana primirio u javnosti i nije imao uobičajeno oštrih istupa. Je li i to utjecalo da ga Plenković pretekne na listi najpozitivnijih političara u spomenutoj anketi? Macan, međutim, kaže da stvar obično bude obrnuta i da Milanoviću rejting raste “kad stane na loptu”.

“Njemu rejting i pozitivan dojam i ocjena rada predsjednika rastu svaki put kad “šuti”. Ovo je valjda prvi puta da je stao na loptu, a da mu rejting nije narastao. Valjda se ona njegova galama otprije odrazila na to”, kazao je Macan.

Iznenađujuće stabilan rejting SDP-a

Macan ukazuje na još jedno iznenađenje u ovomjesečnom CRO Demoskopu – rejting SDP-a od 23,2 posto.

“To postaje njihov trajan rejting i iznenađuje ako se zna da je SDP izgubio izbore i da se traži odgovornost Peđe Grbina. To je, uvjetno rečeno, rezultat operacije s Milanovićem. Rejting od oko 18 posto pretvorili su u stabilan rejting od 23 posto. To je veliki skok. Izgleda da su im se neodlučni birači vratili i po ovome je SDP donkele nazad u igri. Sjetite se da su u srpnju prošle godine bili na 10,6 posto. Ako Grbin i ode s čela stranke, otići će s nikad većim rejtingom u svome mandatu”, ustvrdio je Macan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare