Stotine građana na prosvjedu protiv spalionice Rebro

Vijesti 18. velj 202313:45 0 komentara
Lovro Domitrovic/PIXSELL

Nekoliko stotina građana je u subotu prosvjedovalo protiv izgradnje spalionice otpada KBC-a Zagreb kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog utjecaja spalionice na zdravlje i okoliš te tražili da se odustane od projekta.

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa “Stop spalionici Rebro” uz podršku Zelene akcije. Građani su krenuli od parka Maksimiar putem Bukovačke, Kišpatićeve i Gorjanovićeve ulice do jugoistočnog dijela parka Ivana Šretera koji se nalazi ispred ulaza u KBC Zagreb.

“Građane pozivamo da se informiraju o ovome projektu i potpišu peticiju kako bi ga mogli zaustaviti. Trenutno imamo prikupljeno preko 10 tisuća potpisa. Inzistiramo da demokratski postupak u cijelosti bude transparentan, što do sada nije bio”, rekla je predstavnica inicijative Maris Špero.

Stotine prosvjednika se okupilo izražavajući nezadovoljstvo brojnim transparentima i uzvicima kao što su “Stop spalionici, stop lažima, stop zagađivanju zraka”, “Studija lakrdija”, “Maksimir ne damo” i “Gdje ima dima, nema zdravlja”.

Inicijativa navodi da su ključni argumenti protiv izgradnje spalionice nedostatak procjene rizika i inicijalne studije izvodljivosti koja bi uopće dokazala da je spalionica najbolje rješenje za Maksimir. Također, da je jednako važna i opasnost koja vreba iz činjenice da je pozicionirana u gusto naseljenom području.

Sutra završava javna rasprava o spalionici, a inicijativa očekuju da Ministarstvo gospodarstva pregleda sve prigovore kojih je stiglo preko 800 na adresu ministarstva.

“Očekujemo (…) da se odustane od studije i da se projekt zaustavi u ovoj fazi”, rekla je Špero.

Špero je istaknula i manjkavosti projekta napominjući da je Ministarstvo gospodarstva dosada netransparentno po ovome pitanju. Kada je projekt izašao na raspravu 30. prosinca nije bila dostupna cijela dokumentacija već skraćena verzija, dodala je.

“Tek 19. siječnja smo uspjeli dobiti u cijelosti studiju, te tražili produljenje javne rasprave. Koja se produljila na dvadeset dana tijekom čega se manipuliralo dokumentacijom” rekla je Špero pojašnjavajući da je o problemu obaviještena Europska unija.

U blizini samog ulaza na Rebro prosvjednicima su se obratili i drugi aktivisti, a građani su uzvicima “Plenki i Vili gdje ste se krili?” izrazili nezadovoljstvo aktualnom vladom po pitanju projekta.

“Ovo nije ni prvi ni zadnji ovakav projekt i zadnjih desetljeća imamo konstantu borbu za zdravlje građana,” rekao je okupljenima Ivan Kos, predstavnik udruge Eko Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!