Stotine zahtjeva za promjenu liječnika: “To je sjajna manipulacija podacima”

Vijesti 28. ožu 202215:10 > 15:32 0 komentara
N1

Predsjednik podružnice KoHoM-a u Primorsko-goranskoj županiji, Leonardo Bressan, osvrnuo se na podatke o ogromnom porastu broja zahtjeva za promjenu liječnika opće medicine. On kaže da se radi sjajnoj manipulaciji podacima jer nitko ne govori i da je u mirovinu otišlo 40 posto liječnika više nego što je bio prosjek prethodnih godina. Ako situaciju nije sposoban riješiti ministar zdravstva, gordijski čvor problema liječnika opće medicine trebao bi presjeći predsjednik Vlade, smatra Bressan.

Govoreći o povećanom broju zahtjeva za promjenu liječnika opće medicine, koji je za čak 44 posto veći nego prethodnih godine, Bressan kaže: “Broj promjena je uvećan za 44 posto u prošloj godni. To je sjajna manipulacija podacima, ali oni i potvrđuju naša upozorenja da će previše ljudi ostati bez izabranog liječnika. Zašto je ta razlika? Jer je u prošloj godini za 40 posto povećan broj odlazaka liječnika u mirovinu u odnosu na prethodnu godinu. Ako je više liječnika otišlo u mirovinu, onda i više pacijenata mora izabrati novog liječnika.”

“Nije to splet okolnosti i kritična je situacija. Ovo je nerad Ministarstva zdravstva, upozoravali smo da će se ovo događati. Imamo preko 700 liječnika koji su pred mirovinom, 200 koji su stariji od 65 i koji su zbog svojih pacijenata ostali pomoći sustavu, na uštrb svog zdravlja. Imamo 150 ordinacija u kojima nema liječnika nego tu i tamo doleti neki liječnik iz doma zdravlja da pokrije smjenu”, kaže Bressan.

vezane vijesti

Na pitanje što predlaže kao rješenje situacije, Bressan kaže: “Predlažem ministru da nas posluša, da počne raditi svoj posao za koji je plaćen. Ako on to nije sposoban, onda je na predsjedniku Vlade da poduzeme neke oštrije korake. Mi smo svi nogometni stručnjaci i znamo da, ako kapetan ne valja, onda ga se mijenja.”

U slučaju da se Andrej Plenković odluči odreći Vilija Beroša, Bressan smatra da bi se novi ministar zdravstva trebao odlučiti na sljedeće korake: “Poboljšanje uvjeta rata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, micanje kompletnog administrativnog rada koje mi u ordinacijama obavljamo i raspisivanje puno većeg broja specijalizaija za nove liječnike nego što ih ima sad. Vi broj specijalizacija u Hrvatskoj možete nabrojati na prste dvije ruke.”

“Uvijek će netko biti oštećen. Mi smo opterećeni poslovima koji nam ne pripadaju. Ne mogu se oteti dojmu da u Ministarstvu postoji namjera uništavanja jednog sektora. Negdje mora puknuti”, kaže Bressan.

“Boreći se za prava liječnika, ja se borim za opstanak struke. Mi u KoHoM-u se borimo da svojim pacijentima osiguramo kvalitetnu i pravednu zdravstvenu zaštitu”, zaključuje Bressan na pitanje kako njegovi pacijenti reagiraju na njegov aktivizam i sudjelovanje u politici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!