Stožer: U Karlovačkoj županiji prošla opasnost od poplava

Vijesti 18. ruj 202221:07
Izvor: Katarina Brečić/N1

U Karlovačkoj županiji nigdje više nema opasnosti od poplava, rijeka Kupa u Kamanju je unutar 24 sata pala za 171 centimetar, a od 14 sati vodostaj pada i u Karlovcu, te se val spušta nizvodno, prema Sisku, izvijestio je u nedjelju navečer Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 14 sati iznosio je 804 centimetara i od tada konstantno pada, a u 20 sati bio je 790 centimetara, pet centimetara manje nego sat ranije.

Promet se na mnogim prometnicama normalizirao, ali zbog vode na cesti za sada ostaje zatvorena državna cesta 228 na dionici Kamanje-Ozalj, zatim ceste Brodarci, Zorkovac, Levkušje te DC 228 u Gornjem Pokuplju, rekla je Hini načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar.

U ovom su trenutku otvorene prometnice u Pokuplju, Podbrežju, Brihovu, Bukovcu, Trgu i Obrežju Vivodinskom, sve na ozaljskom području, a tamo je voda ušla u 10 kuća i u još 16 podruma i garaža, Voda se uglavnom povukla, a vatrogasci pomažu isušiti kuće.

U Žakanju je voda prijetila ući u devet kuća, ali svih su devet kuća vatrogasci obranili pravodobnim postavljanjem vreća. Poplavljena su samo dva mlina pored Bubnjaraca i u Brihovu.

U Kamanju je spašeno svih pet ugroženih kuća, jedino su poplavljene prostorije i cijeli prostor Nogometnog kluba Vrlovka, te u Obrežju jedna vikendica.

Rijeka Dobra je u Ogulinu izazvala poplavu u više od 20 objekata, možda i 30 stambenih objekata i u brojnim podrumima i gospodarskim objektima. Grad Ogulin osigurao je kontejnere, a vatrogasci su ljudima na svakoi vrsti pomoći, rekla je Hajsan Dolinar.

U Karlovcu su poplavljene dvije kuće, u naselju Brodarci, a tamo je voda ušla i u 15 gospodarskih objekata. Vatrogasci i volonteri su s vrećama s pijeskom obranili mnoge od njih, kao i kuće u Koritinji, Donjoj Jelsi, Velikoj Jelsi, Donjem Pokupju i Gracu, a odrađeno je i puno vožnji čamcima.

Čamci su bili sredstvo transporta i u poplavljenim selima Šišljavić i Koritinja.

Za sve te i mnoge druge aktivnosti Stožer zahvaljuje vatrogascima i svim pojedincima za dobrosusjedsku pomoć, da se pokazala velika solidarnost u noći sa 16. na 17., a zahvaljući čemu su se zaštitili ljudi i spasilo mnogo imovine.

Načelnica Hajsan Dolinar ustvrdila je za kraj “da se u ovoj kriznoj situaciji pokazalo da sustav Civilne zaštite funkcionira, kao i ljudskost, solidarnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar