Strani radnici zadovoljni uvjetima u Istri: “Neću ići u drugu državu, ovdje zarađujem puno!”

Vijesti 29. sij 202422:08 0 komentara

Tragom priče o neljudskim uvjetima u kojima neki zagrebački poslodavci smještaju svoje radnike, reporter N1 Borna Šmer uputio se u Istru, u kojoj je prošle godine radilo 24 tisuće stranih radnika. Priče koje je tamo pronašao drukčije su od onih zagrebačkih.

Na gradilištu u Poreču radi se punom parom. Gradi se novi smještajni objekt, a radnici uglavnom – stranci. Među njima i Amin. Iz Egipta je stigao prije godinu dana. Ondje je radio kao turistički vodič, a danas, umjesto turističkih tura, vodi sunarodnjake na gradilištu.

“Radim kao prevoditelj i nadzirem gradilište. Odgovoran sam za sve egipatske radnike ovdje na gradilištu. Također, zajedno s voditeljima gradilišta Goranom i Draganom, odgovoran sam za izvedbu radova”, rekao je Amin.

Amin je samo jedan od oko 25 tisuća stranih radnika zaposlenih u Istri. U sektoru građevine, prema podacima istarske policije, radi njih gotovo šest tisuća.

“Živim u Pazinskim Novakima u velikoj vili. Imam vlastitu sobu, a kuću dijelim s nekoliko bosansko-hercegovačkih i egipatskih radnika”, poručuje Amin i dodaje kako je zadovoljan smještajem.

Zadovoljan je i plaćom. Puno je bolja u odnosu na njegovu domovinu.

“Zadovoljan sam, jer sve što smo dogovorili u početku je ispoštovano. Sve što je dogovoreno po pitanju plaće je realizirano. Direktor je razuman i pošten po pitanju novaca.”

U tvrtki u kojoj je on zaposlen veliki je broj stranih radnika. Ima ih pedesetak.

“Trenutno je najviše radnika iz Egipta, a ima dosta ljudi još iz Bosne, Kosova, Sjeverne Makedonije i Nepala”, kaže voditelj gradilišta Goran Milohanić.

Ipak, najveći je broj stranih radnika u Istri zaposlen u ugostiteljstvu i turizmu. U uslužnim djelatnostima radi više od 12 tisuća stranaca. Pristojne plaće, osiguran smještaj i topli obrok privukli su na istarski poluotok i Pema iz dalekog Nepala.

“Ne planiram otići u drugu državu. Ovo je lijepo mjesto za rad i zarađujem puno novaca”, poručuje Pema.

U Istri je gotovo tri tisuće Nepalaca. Problema s izdavanjem potrebnih dokumenata nije imala.

“Malih je problema bilo… Skupo je iz Nepala doći u Hrvatskoj. Treba imati viška novaca”, objašnjava Pema.

Strani radnici nisu jeftini radnici

Poslodavci s kojima smo razgovarali su složni. Stranac ne znači nužno – jeftin radnik.

“Mi njih tretiramo jednako kavalitetno kao i domaće radnike. Dakle, nije razlog uvođenja radne snage to što je jefitnija? Nikako, nikako to nije razlog. Dapače, oni isto znaju gdje su došli i da trebaju zaradit”, ističe Milohanić.

Voditeljica kampa Federica Ukušić Rovina hvali strane radnike da su marljivi.

“Rade i više nego domaći radnici tako da su im plaće u skladu s time. Plaće su im dostojne jako dobrog i luksuznog života”, rekla je Ukušić Rovina.

No, ne ide uvijek sve glatko sa zapošljavanjem stranih radnika. Stranci na ishodovanje potrebnih papira često čekaju i do sedam mjeseci.

“Nekad se tri mjeseca čeka samo da se dobije radnu dozvolu i onda još tri mjeseca za vizu. U to vrijeme nekad radnik odustane, nekad potvrda o nekažnjavanju istekne, a nekad poslodavac odustane”, objašnjava vlasnik agencije za privremeno zapošljavanje Anwar Rajput.

Čini se da Istra osim ugodne klime nudi i dobre uvjete, no pitanje ostaje, ako je sve kako treba, zašto su predstavnici najvećih hotelskih kompanija u Istri s nama odbili razgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!