Stručnjak: “Ne možete izborne jedinice razbijati kao lješnjake za kolač!”

Vijesti 02. lip 202319:37 3 komentara

Profesor s Pravnog fakulteta u Rijeci Matija Miloš u Newsroomu je analizirao vladin prijedlog o novim izbornim jedinicama koji još uvijek izaziva brojne reakcije. Miloš se slaže s nizom kritika na račun ovog prijedloga i smatra da bi Ustavni sud trebao već sada reagirati.

“Slažem s kritikama Poldonjaka i profesorice Barić. U smislu ispunjavanja matematičke jednakosti biračkog prava, kad bi se samo taj kriterij izdvojio mogli bismo reći da se nešto napravilo”, kazao je Miloš pa nastavio:

“No, način na koji su crtane izborne jedinice odudara od drugih bitnih kriterija koje je Ustavni sud istaknuo – kako od razumljivosti i transparentnosti izbornog sustava tako i od potrebe da se prate neke ustaljene podjele teritorija Hrvatske.”

“Kad ucrtavate izborne jedinice ne možete ih razbijati kao da razbijate lješnjake za neki kolač pa je svejedno gdje će koji komadić završiti. To nije princip po kojem se mogu urediti izborne jedinice”, istaknuo je Miloš.

Naveo je da postoji zabrinjavajući kontinuitet s ovim prijedlogom te je podsjetio da su postojale i sporne stvari pri reformiranju lokalne uprave, da se u nekim slučajevima bez previše logike dodjeljivalo statuse gradovima itd.

Miloš smatra da bi Ustavni sud već sada trebao reagirati. “Jednom kad se zakon izglasa, ako ostane ovakav kakav jest i bude problematičan, neće biti vremena da ga se ukida jer ako ga ukinete nemate više zakon, a ako nemate zakon, ne možete imati parlamentarne izbore, a onda nemate Sabor i tako dalje i dolazite do kaskadnog urušavanja sustava institucija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare