Stručnjak o curenju podataka: Najveći sigurnosni incident u povijesti Hrvatske

Vijesti 16. pro 202214:26 1 komentar
N1

Lucijan Carić, stručnjak za internetsku sigurnost, komentirao je otkriće Index Istraga o curenju osobnih podataka preko 77 tisuća građana iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital.

“Dakle, imamo najveći sigurnosni incident u povijesti Hrvatske. Masovni data leak osobnih podataka, a među pogođenima se gotovo sigurno, uz privatne, nalaze i javne te politički izložene osobe. Slijedom Opće uredbe o zaštiti podataka u ovom slučaju, po svemu sudeći, odgovorne su i banke koje su prepustile podatke o dužnicima.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je zapravo težak skandal koji pokazuje kako se krčmi osobnim podacima građana, te ujedno lijepo ilustrira snagu velebnog GDPR-a, te svih njegovih instrumenata uključivši i regulatora. Ponašanje banaka posebna je priča, jer je ovdje po svemu sudeći došlo i do povrede bankarske tajne. Slava GDPR-u, na sreću davno sam ga “pročitao””, komentirao je Carić.

Podsjetimo, iz tvrtke B2 Kapital izašli su podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata. Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index Istrage da su započeli istragu, dok su iz B2 Kapitala potvrdili da je došlo do neovlaštenog otuđenja osobnih podataka njihovih dužnika te da surađuju sa svim institucijama.

“B2 Kapital u ovom trenutku ne može isključiti da nije bio izložen hakerskom napadu. Do upozorenja AZOP-a, B2 KAPITAL nije imao saznanja o predmetnom incidentu”, priopćili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare