Stručnjak o hakerskom napadu: Sreća da nisu procurili podaci financijske prirode

Vijesti 10. velj 202209:15 > 09:34 1 komentar
Ilustracija/Pexels

Nakon hakerskog udara na operatera Telekom A1 cyber kriminalci su ukrali podatke dijela korisnika. U bazama podataka otuđili su imena prezimena, OIB, adresu stanovanja, brojeve telefona. Stručnjaci Telekoma tvrde građani ne trebaju strahovati za podatke kreditnih kartica i računa.

“Svaki napad je vrlo nezgodan, naročito kad se ukradu povjerljivi podaci. U ovom slučaju je sreća da nisu procurili podaci financijske prirode ili lozinke za korisničke račune. Situacija nije razlog za paniku. Što se tiče iskoristivosti kompromitiranih podataka dvije su situacije. Jedna je da se oni koriste za lažno predstavljanje. Međutim to rade neki drugi koji će te podatke kupiti. Druga je opcija zasipavanje ljudi reklamama”, kaže za HTV Roman Domović s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Komentirajući navode da su hakeri bili ‘šlampavi’ i iza sebe ostavili vidljive tragove kazao je kako bi trebali točno znati o kojim se tragovima točno radi.

“Postoji cijeli raspon situacija. Što se tiče napadača, tu može postojati trivijalna radnja koju on koristi bez nekih specijalnih priprema – do situacije gdje on danima izviđa mrežu, stvori površinu napada i odredi metode napada, kaže Domović i naglašava kako mreže telekoma imaju čitav sustav alarma i alata koji kontroliraju promet i sustave na mreži”, kaže.

Sreća u nesreći je, potvrdio je – da je reakcija bila brza, pa su otuđeni podaci samo desetine korisnika.

Na pitanje ima li tvrtki koje ne obavijeste javnost o hakiranim podacima odgovorio je: “Točno je. Hakerskih napada ima, oni češće u javnosti odjeknu kad je napadnut neki veći igrač, primjerice banke ili telekomi. Točno je da postoji niz situacija u kojima tvrtke ne obznanjuju da su napadnute, a to se radi i iz PR razloga, ali i zato da se ne ometa istraga”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare