Stručnjak o pregovorima: Putin od jednog uvjeta sigurno neće odustati

Vijesti 16. ožu 202221:11 0 komentara
Ruska vojska, Krim, ruski tenk
REUTERS/Stringer

Stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov kazao je kako misli da je dobro što traju pregovori između Ukrajine i Rusije. Za nacrt sporazuma koji je objavljen rekao je da je, po njemu, to još jedna lista želja.

“Nisam siguran da je to stvarno pravi okvir o kojem će se razgovarati. Ali je sigurno dobar korak da se počne pregovarati, razgovarati i da se točno vidi što Ukrajina, ali i Rusija zapravo žele”, poručio je Bandov.

“Ova lista koju smo dobili, ja mislim da će na kraju, sigurno ostati pitanje neutralnosti, ali će se definirati na različite načine”, naglasio je stručnjak za međunarodne odnose.

Neutralnost koja funkcionira, primjerice u Švedskoj, potpuno je drugačija od neutralnosti Austrije, Malte, Irske.

“Rusija će inzistirati na Krimu”

Momenti na kojem će pregovori zapinjati do zadnjeg dana će biti pitanje Krima. “I na Krimu će upravo Rusija inzistirati. Da Krim dobije potpuno pod svoju kontrolu”, rekao je. Bandov smatra da rješavanje pitanja oko Donbasa neće biti ključni problem.

VEZANE VIJESTI

“Rusija neće odustati od toga da pokuša biti zaštitnik građana Rusije i građana koji u Ukrajini govore ruski jezik. Ona će se sigurno nametnuti kao takav igrač”, kazao je za HRT.

Ti ljudi koji su do prije par tjedana tražili zaštitu Rusije, više je sigurno neće tražiti, kaže. Bandov sumnja da će Rusija inzistirati na dvije separatističke regije, već da je njoj najvažnije pitanje Krima.

“Kod svakih pregovora morate malo popustiti”

“Kod svakih pregovora morate malo popustiti. Ključ svega je da će se morati pronaći rješenje da Rusija i Ukrajina svojim građanima mogu objasniti da su pobijedili u ovom ratu. I da ovaj mirovni ugovor pokazuje upravo njih kao pobjednike”, naglasio je stručnjak  Goran Bandov.

Rusija je proteklih dana “omekšala” svoje stavove prema Ukrajini. Bandov smatra kako Rusija nije uspjela ostvariti svoju zamisao te je njezin međunarodni ugled jako oslabio.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!