Stručnjak: Plaćat ćemo skupu naftu, od Nove godine opet će rasti cijene

Ekonomija 06. pro 202213:56 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Stručnjak za energetiku Davor Štern komentirao je u N1 Studiju uživo niže cijene goriva koje su na snazi od ponoći.

“To je zakašnjela reakcija na prijašnji pad cijena. Tržišta su bila pregrijana, pala je potražnja za derivatima. Cijene se nažalost ne formiraju na bazi Mediterana. Vidimo da Rusija nije baš reagirala na izdašnu ponudu EU-a na 60 dolara po barelu i bojim se da ćemo uskoro gledati novi rast cijena”, kaže Štern dodajući da se boji da će gore ići i cijena derivata.

Objašnjava da je zima relativno topla i da se smirila i situacija u Francuskoj pa je trenutno i cijena dizela niža. “Ima viška derivata pa onda, jasno, pada i njihova cijena”, kaže. Poslije nove godine, smatra Štern, tradicionalno će porasti cijene na burzama pa slijedom toga i cijene derivata koje plaćaju potrošači.

vezane vijesti

“Ovo što je sad napravljeno trebalo je biti na početku. Ne najaviti sankcije s odgođenim djelovanjem. Da je EU razmišljao na način na koji razmišlja trgovina, oni bi prvo uveli ideju ograničavanja cijena s momentalnim učinkom i Rusija bi se tad našla u situaciji da to prihvati. Međutim, kako je vrijeme prošlo, Rusija se kao organizirana država okrenula drugim tržištima. Zašto bi oni sad napravili ustupak EU-u, a kupili su ogromnu flotu od 100 tankera koja im služi kao skladišni prostor i način da tu naftu prevezu dalje”, govori Štern. “Kad imate vlastiti brod, vi niste ovisni. Ne znam ima li netko u svijetu toliko flotu. Rusi mogu napraviti dosta toga da zadrže sliku tamo gdje je žele imati”, kaže.

“Ako trgovci osjete krv, počet će opet licitirati s visokim cijenama”, govori i dodaje kako bi on volio da barel nafte košta 30 dolara, ali da je to “wishfull thinking”.

“To je politička igra, nije to stvar industrije. Oni za te novce radije prodaju u Indiju, Kinu, a oni prodaju nama za višu cijenu”, kaže dodajući da u Europu stiže ista nafta, samo pod drugim nazivom i pod višim cijenama.

“Mi ćemo plaćati skupu naftu i cijene će početi rasti oko Nove godine jer će nestati ruske nafte. Pitanje je što će biti s derivatima, a dosta je nejasna i situacija s plinom”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!