Stručnjak upozorava: Hakerski napadi opasni, moguće doći do vrijednih podataka

Vijesti 09. velj 202221:56 > 22:00 0 komentara
Đuro Lubura
N1, Ilustracija

Teleoperator A1 Hrvatska našao se na udaru hakera kojim je kompromitiran dio osobnih podataka brojnih korisnika te mreže. Napad je još jednom pokazao da su opasnosti koje vrebaju u svakodnevnom životu i u virtualnom svijetu - sve veće.

Govoreći koliko je ovakav hakerski napad opasan za korisnike telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura rekao je HRT-u da mogu biti iznimno opasni jer je moguće doći do iznimno vrijednih osobnih podataka.

“Nasreću, u konkretnom slučaju radi se samo o podacima koji su manje-više javni za veći broj građana – imenu, prezimenu, OIB-u, adresi i telefonskom broju. Ime, prezime, adresa i OIB su dostupni za svakog vlasnika ili suvlasnika trgovačkog društva, za svakog člana uprave, za svaku osobu koja se ikad kandidirala na izborima, za svakog vlasnika nekretnine. To nisu neki izrazito tajni podaci, pogotovo nakon što smo promijenili JMBG u OIB. Mogli su biti, ali nisu nasreću ili nisu zahvaljujući ljudima koji se brinu o sigurnostima u A1”, objašnjava.

Na pitanje što korisnici trebaju napraviti kada budu obaviješteni da su žrtve napada Lubura je rekao kako ustvari ne mogu napraviti ništa.

“Moraju samo možda samo malo pojačati pažnju da se ne bi dogodilo da netko ne zloupotrijebi njihovo ime, prezime i OIB, ali vrlo vjerojatno se to neće dogoditi”, kaže.

Upitan kako hakeri djeluju nakon što su došli do podataka Lubura je rekao kako vrlo često kod ovakvih napada hakeri traže neku vrstu otkupnine od tvrtke koju su napali.

“Moguće da to je pozadina informacije koja se popodne pojavila u medijima da se haker javio A1. Ja nemam tu informaciju, ali vrlo često to bude motiv. Ustvari oni nemaju što drugo napraviti s tim podacima, ništa pametno ne mogu napraviti s mojim imenom, prezimenom i OIB-om, osim da ucjenjuju A1. Njima će nastati reputacijska šteta”, istaknuo je Lubura.

“Valja biti potpuno iskren – ovakve stvari se događaju svugdje u svijetu, da su se događale i kod nas, da su se dogodile već više puta svim operatorima. Nije ovo niti prvi, ali nije nažalost niti zadnji slučaj da hakeri uspiju doći do naših osobnih podataka ili drugih vrijednih podataka kompanije”, naglasio je Lubura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!