Stručnjak za N1 objasnio kakvo se oružje koristi na filmskim setovima

Vijesti 25. lis 202109:58 > 11:28 0 komentara
N1

Branko Repalust, stručnjak za specijalne efekte, gostovao je u Novom danu te je komentirao tragičnu slučaj iz SAD-u kada je glumac Alec Baldwin upucao suradnicu na setu. Radio je na više od 200 filmova, poput Pad crnog jastreba, Ratovi zvijezda i Iza neprijateljskih linija te je objasnio kako on postupa s oružjem na filmskom setu.

“Nikad na setu nisam imao pravo oružje”

“I za mene je ovo malo nepoznanica jer u svojoj karijeri i radu dugo godina na filmu nikad nisam imao vatreno oružje, pravo oružje koje može ispucati bojevi metak na setu. Nisam imao pravu municiju, nego isključivo samo manevarsku, školsku”, istaknuo je Repalust.

VEZANA VIJEST

Objasnio je i kakvo se oružje zapravo koristi na filmskim setovima te koja je razlika između rekvizita i pravog oružja.

“Ljudi govore ‘prop gun’, to je rikvizit. Oružje je uvijek oružje, a rekvizit je rekvizit. Plastični i drveni pištolj, odljev od metala koji izgleda kao pištolj, koji se koristi samo da se nosi ili stoji na stolu, iz kojeg se ne može ispaliti niti bojevni niti startni ni plinski metak – to je rekvizit. Sve što može pucati, to je oružje i prema tome se treba obnašati kao prema pravom oržuju”, kazao je Repalust dodajući da je u ovom slučaju korišteno pravo oružje.

“Oružje se prepravlja da ne može ispaljivati pravi metak”

Naveo je da je korištena i prava municija, “što se na filmskom setu ne može dogoditi”.

Objasnio je da u drugim državam postoje firme koje svoje oružje prepravljaju.

“Imate blokade u cijevima da se ne može ispucati pravi metak nego samo ćorci ili samo slijebi naboj koji proizvodi samo zvuk. Kod nas, mi uzmemo to oružje od policije s tim da policija nas obvezuje da ga moramo prepraviti na slijepi naboj, da ga moramo blokirati itd. Kod nas je to rigoroznije nego vani”, kazao je Repalust i dodao:

VEZANA VIJEST

“Ali, velike filmske kuće angažiraju ljude koji su vični tom poslu, pogotovo uzimaju oružje iz velikih firmi koje imaju svo to oružje. To je pravo oružje, ali je prepravljeno da ne može ispaljivati pravi metak nego samo ćorak.”

“Oružje mora stalno biti pod nadzorom”

Pojasnio je i kako on radi s oružjem na setu, odnosno kakve metke koriste.

“Ja u svakom metku imam kuglicu koja meni koji radim s oružjem daje znak da je to školski metak, da nije bojevni i da mi ne bi netko podvalio bojevni. Da je u njemu barut, čuli bi šuškanje baruta”, rekao je.

Istaknuo je da je za provjeru oružja zadužen oružar. “Oružje mora stalno biti pod nadzorom. Kad se glumcu daje oružje, ono se mora pokazati da je prazno ili da je pripremljeno za pucanje. Ne može asistent režije ili pomoćnik ili bilo koji drugi član ekipe jednostavno dati oružje glumcu i reći da je prazno. To nije odgovorno. To radi isključivo oružar, nitko drugi.”

Navodi da se prije snimanja oružje testira i da se potom na set dolazi s pripremljenim oružjem. “Oružje se ne ostavlja bez nadzora”, naglasio je još jednom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!