Stručnjak za raketne sustave: Ovo što je palo na Jarunu sigurno nije aviobomba

Vijesti 14. ožu 202217:56 > 18:00 3 komentara
N1

O hrvatskom sigurnosnom sustavu i opasnom incidentu s bespilotnom letjelicom koja se srušila u Zagrebu, za N1 Newsroom govorio je Vilko Klasan, stručnjak za raktne sustave protuzračne obrane.

Istaknuo je da je teško o bilo čemu govoriti bez dovoljno dokaza i bez završetka istrage.

“Vjerujem da su modificrani neki sustavi, jer i po tvrdnjama koje dolaze s obje strane, radi se o muzejskim primjercima. Ukrajinci su oživjeli nekoliko komada nakon pripajanja Krima i stavili ih u borbenu upotrebu”, rekao je Vilko Klasan.

Po pitanju fragmenata eksploziva slaže se s kolegama stručnjacima da se radi o mehanizmu samouništenja.

“Da se radilo o aviobombi posljedice bi bile puno razornije. Ovo što je palo na Jarunu, sigurno nije aviobomba. Vjerujem da su krhotine koje su pronađene dio mehanizma za samouništenje ili ostataka nekih eksplozivnih materijala u raketi”, rekao je Klasan.

Dodaje da će crna kutija biti neupotrebljiva ako je došlo do aktivacije sustava samouništenja.

“Sumnjam da će se iz te crne kutije moći doći do bilo kakvih podataka. Eventualno, ono što bi bilo najkorisnije je – u kojoj mjeri je ona modernizirana i kakvom tehnologijom. To bi onda moglo ukazivati na onog tko je letjelicu modernizirao i poslao na misiju”, kazao je Klasan.

Izostanak sustava uzbunjivanja nazvao je nevjerojatnom i neobjašnjivom činjenicom.

“Ja ne mogu shvatiti da tri članice NATO-a ne postupe po proceduri. Ne znam na temelju čega su donijeli odluku da je letjelica bezopasna. Taj leteći objekt je morao biti srušen pri ulasku u zračni prostor koji štiti NATO”, ističe Klasan.

Pojasnio je da radari vide i preko nacionalne granice.

“Naši radari vide puno dalje od hrvatskih granica, isto je i s mađarskim, i rumunjskim radarima. Svi dobivaju sliku ranije, koju onda dijele s spomenutim zapovjedništvom NATO-a. Bilo je dovoljno vremena u sve tri države da se digne dežurni dvojac i izvršilo bi se rušenje letjelice. Da imamo raketne sustave srednjeg i velikog dosega, onda bi to bila moja zadaća i ja tvrdim da bi to bilo srušeno”, tvrdi Klasan.

Smatra da bi bilo dobro nakon ovog sukoba da se jedan NATO-ov Patriot razmjesti u Hrvatsku.

“Presretan sam da smo konačno dočekali svoje lovačke zrakoplove, a nadam se da ćemo uskoro dobiti i sustave protuzračne obrane. Ne postoje niti Rafalei niti raketni sustavi koji se ne mogu srušiti. To jedinstvo zemaljska i zračna zaštita, plus radari, čini sustav protuzračne obrane”, rekao je.

Uspoređujući ruski S-300 i američki Patriot sustav, rekao je da su oba sustava visoko sofisticirana i izuzetno dobra.

“I jedan i drugi se nalaze u obrani zemalja članica NATO-a. Grčka, primjerice, ima i S-300 i Patriot. U NATO-u se spajaju oba ta sustava”, dodao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare