Stručnjak za sigurnost o vojnoj obuci: “Ništa konkretno se ne može naučiti u mjesec dana”

Vijesti 22. sij 202413:38 0 komentara

Stručnjak za sigurnost i vojna pitanja Pero Kovačević gostovao je u N1 Studiju uživo kod našeg Ilije Jandrića gdje je komentirao važnost i logistiku odsluživanja vojnog roka.

“Sigurnosna situacija više nije kakva je bila. Sve više zemalja razmišlja o tome. Među članicama Europske unije velik broj država već ima obavezno služenje vojnog roka. A čuli smo i da su u Srbiji isto pokrenuli postupak da idu na služenje vojnog roka od četiri mjeseca.”

Kovačević kaže da nam je problem to što nam je vojska mala, a imamo problema i s popunom pričuvnog sastava HV-a.

“Imamo 15 tisuća vojnika i 20 tisuća pričuvnih. To je mali broj. Da se dogodi neka ratna ugroza Hrvatskoj, mi moramo imati najmanje 100 tisuća vojnika – profesionalna vojska s pričuvom. Mi smo u Oluji imali oko 200 tisuća mobiliziranih osoba”, poručuje Kovačević.

Obuka od najamnje četiri mjeseca

“Da biste vi obučili vojnika da može uspješno izvršavati bojeve i obrambene zadaće, ta obuka mora trajati najmanje četiri mjeseca. Da biste obučili vojnika koji će biti spreman za napad na vojna djelovanja, ta obuka treba trajati šest mjeseci.”

“Ovo s mjesec dana je mali pomak, ali neozbiljno. Ništa konkretno se ne može naučiti u mjesec dana.”

Potrebna su najmanje dva mjeseca za temeljnu obuku, tvrdi Kovačević.

“Nakon toga se ide na dio specijalne obuke prema konkretnoj vojnoj dužnosti koju će vojnik u ratnom sastavu obavljati i ta obuka traje dva mjeseca.”

Jedan od glavnih razloga zašto je ukinut obavezni vojni rok je to što se sve više ljudi pozivali na priziv savjesti te bi ih većina završila u civilnom služenju.

“Svi oni koji radi moralnih i vjerskih razloga ulože prigovor savjesti, oni ne bi išli na obuku s oružjem, ali za njih treba uvesti obuku za potrebe civilne zaštite, spašavanja. Vremenski jednako koliko i obuka za vojne obveznike koji se obučavaju za borbena djelovanja.”

Kovačević smatra da je bolje da se vojni rok odslužuje godinu dana nakon srednje škole, odnosno nakon završrenog studija za one koji idu na studij.

“Ako ćemo uvesti klasični vojni rok, gdje bi mi za četiri mjeseca stvarno mogli dobiti vojnika onda uvedimo to da oni koji studiraju mogu ići nakon završetka fakulteta, kao nekad.”

Vojni poziv više nije ‘in’

“Vojni poziv više nije mladima ‘in’ poziv. Imamo problema s tim dijelom. Uzmimo primjer Švedske – imala je problema s popunom profesionalne vojske i onda je vratila obavezno služenje vojnog roga. Isto je napravila i Danska, Norveška.”

Kovačević se osvrnuo i treba li pozivati djevojke na obavezno služenje vojnog roka.

“Norveška i Izrael to već imaju. Treba o tome razmisliti jer postoje vojne specijalnosti gdje su žene dobrodošle u Hrvatskoj vojsci, a vidimo i da se cure javljaju.”

Ne treba razmišljati o novcima kada je sigurnost u pitanju, smatra Kovačević.

“Kad govorimo o sigurnosti i ulaganju u sigrnost zemlje i obrambeni sustav, ne možemo govoriti o trošku jer to je ipak ulaganje, a ne trošak. To je jamstvo sigurnosti da će svatko onaj tko bi imao neke pobude da izvrši agresiju na nas, duboko razmisliti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!