Stručnjak za svinjogojstvo: Ministarstvo je s kugom napravilo kardinalne greške. Evo što treba ispraviti

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja i glavni tajnik stranke Republika Krešimir Kuterovac gostovao je u N1 Dnevniku s Domagojem Novokmetom te se osvrnuo na sve veći problem - prosvjed seljaka koji traje već 12 dana i okuplja sve veći broj ljudi.

“Potpuno razumijem njihovo nezadovoljstvo, prvenstveno zbog načina na koji Vlada pokušava riješiti problem. Umjesto da se on riješi, pokušava se umanjiti šteta putem skretanja s tema ili nečega što uopće nije bitno za rješavanje ovog problema”, istaknuo je Kuterovac pa nastavio:

“Afrička svinjska kuga u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije pod kontrolom i to bi trebala biti tema. Ta županija je u blokadi šest mjeseci, od prve pojave bolesti do danas. Ako vas netko stavi u frižider i drži tamo šest mjeseci, normalno da ćete biti nezadovoljni. Razumijem to.”

Premijer Andrej Plenković stalno ponavlja da osim karantene i eutanazije rizičnih svinja nema drugih mjera. Uz to, spominje i da su onima koji su pogođeni namijenjene subvencije. Što se to ne radi?

“Kardinalne greške su proizvele ovo što danas imamo. Administrativnim mjerama smo sva gospodarstva koja su htjela prebacili u kategoriju tri, odnosno, dozvolili im držanje svinja. Oni ih samo mogu gledati i hraniti. Očekivali su da će, što je Ministarstvo poljoprivrede obećalo u nekoliko navrata, da će ih moći klati i trgovati njima. Nažalost, zato što su naše mjere u toj županiji iznimno loše, Europska komisija ne dozvoljava smanjivanje zona i poslovanje pod drugim uvjetima dok god imate pojavu afričke svinjske kuge. Dok god se ona pojavljuje, a pojavljuje se, mjere se ne mogu smanjiti i u začaranom ste krugu. I kuga će se nastaviti pojavljivati.”

N1

Prosvjednici prozivaju Agroproteinku, da se ne ponašaju u toj tvrtki dovoljno ozbiljno, odnosno, da ne paze kod prijevoza pa doprinose širenju kuge.

“To nisam vidio, oni na terenu su relevantniji. Po meni su veći problem žive svinje tih ljudi koji danas prosvjeduju, a veliki su izvor za daljnje širenje bolesti. Dok god se ona širi, neće se ništa smanjivati. Te se svinje moraju maknuti s tog područja već šest mjeseci. Morate to riješiti i to je izvor problema”, kaže Kuterovac i dodaje da ih se može zaklati na jednom mjestu pa provjeriti jesu li zaraziti te nakon toga dalje postupati.

Činjenica da je i Kuterovac ušao u stranku, samo će “dati krila” premijeru da nastavi s tezom o politikanstvu kroz prosvjede.

“Naravno da će mu to biti argument, ali bolje bi mu bilo suočiti se s problemom i riješiti svinjsku kugu pa pridobiti glas u svom dvorištu. A borba optuživanjem da se radi o politici i politikanstvom mu samo može donijeti poraz, kao i HDZ-u”, zaključio je Krešimir Kuterovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok