Stručnjak za ustavno pravo kaže da ne treba ukidati Ustavni sud, ali predlaže nešto drugo

Vijesti 27. ožu 202414:00 0 komentara

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i stručnjak za ustavno pravo Đorđe Gardašević komentirao je za N1 izjavu predsjednika Zorana Milanovića da Ustavnim sucima ne treba produživati mandat nakon što im on u lipnju istekne, nego birati tražiti neka druga rješenja.

Gardašević smatra kako je Ustavni sud dio naše pravne kulture već nekoliko desetljeća. “Postoji još iz socijalizma, iz 1964., i mi spadamo pod taj kontinentalni pravni krug pod utjecajem ideja Austrije i Njemačke. U tim zemljama postoje usponi i padovi toga suda, ali smatra se daje on sastavni dio našeg institucionalnog okvira i ne treba ga mijenjati nego graditi”, rekao je.

O izboru sudaca kaže da tu uvijek postoje alternative. “Jedna od njih je da se ograniči broj mandata na 1, ili da se produži mandat na osam godina. Ključno je da je to politički izbor, ali pitanje je kako to kontrolirati. Mi imamo odredbu da suci prolaze Odbor za Ustav gdje se ispituje njihove kompetencije i ključno je da se tamo vidi koliko su kandidati kompetentni”, dodao je.

“Vidljivo je ako se politika odluči za nekompetentnog kandidata koji se ne snalazi u nekim pravnim situacijama. To je pitanje transparentnosti, u javnosti se puno pričalo o javnim sjednicama i postoji zahtjev da se sud više otvori. Svaka institucija mora imati neku razinu diskrecija, ali kada se radi o ključnim pitanjima, ne vidim da bi bilo loše da se sjednice rade javno da i javnost ima neku vrstu kontrole”, naveo je.

“Naš Ustavni sud se preko 90 posto radi ustavnim tužbama i rješava se pitanje povrede ljudskih prava, no moje je mišljenje da je sud preopterećen tim stvarima jer glasna funkcija ustavnog suda je ocjena ustavnosti zakona”, rekao je Gardašević.

“Debata oko toga tko je čuvar Ustava vodi se već stotinu godina u razvijenim državama”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!