Student i ministar Anušić zamrznuo studentski status: “Želim fakultet i profesore rasteretiti pritiska…”

Vijesti 21. stu 202306:58 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Nakon što je u medijima objavljena informacija da je novi ministar obrane Ivan Anušić još uvijek student na Kineziološkom fakultetu, Anušić se oglasio i objavio da će ondje zamrznuti svoj status. Kako kaže, profesore i fakultet želi rasteretiti pritiska i interesa zbog dužnosti koju obavlja.

Srednju školu ministar Anušić napustio je da bi postao ratni dragovoljac. Završio ju je nakon rata, a potom više od dva desetljeća studirao na Kineziološkom fakultetu. Na sjednici Odbora za obranu prošle srijede to mu je spočitnuo zastupnik Hrvatskih suverenista.

“Smatram da je vaša opća slika i vaša razina općeg obrazovanja nedostatna iako je legitimno da vas gospodin premijer na to predlaže”, kazao je novom ministru Željko Sačić.

Na to mu je Anušić odgovorio: “1997. godine kao pripadnik 3. gardijske brigade sam podigao na čekove kredit od 18 tisuća kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Završio sam to i prije godinu dana dobio status bakalara.”

S Kineziološkog fakulteta tvrde da je Anušić prvostupanjsku diplomu stekao 2021., a do ponedjeljka prijepodne imao je i aktivan status apsolventa. Nakon saznanja medija novi ministar “mijenja ploču.”

Oglasio se na svom službenom Facebook profilu:

“Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati veliki interes i potencijalno stvarati pritisak profesorima fakulteta na kojem studiram, stoga sam odlučio zamrznuti studentski status. Želim i fakultet i profesore rasteretiti pritiska i interesa zbog dužnosti koju trenutačno obnašam.”

Za bivšu ministricu i dio oporbe, potez Anušića, koji je drugi dio studija upisao dok je bio župan – opravdan.

“Unaprijed ne sumnjičim nikoga da bi mu se ocjene poklanjale, ali da otkloni tu mogućnost kritike, skretanja pozornosti s onog bitnog mislim da je donio dobru odluku”, kazala je bivša ministrica obrane Željka Antunović.

“Za vrijeme obavljanja dužnosničke službe se ne bi smjelo na taj način djelovati u akademskom sektoru jer se zaista dovodi u pitanje objektivnost”, smatra Sandra Benčić.

Anušić je nakon umirovljenja u specijalnoj postrojbi četiri godine bio trener kickboxinga. Sportom se bavi i sada, ali rekreativno, no zastupnici Anki Mrak Taritaš dovoljno da se oglasi oko poteza ministra: “Imali smo docenta, a onda umjesto docenta nam je potpredsjednik Vlade i osoba koja je zadužena za obranu u trenutku kad imamo dva rata relativno blizu Hrvatske, student. Ja pretpostavljam da je imao problem s vježbama pa je onda zamrznuo svoj status studenta.”

Novinarka Telegrama Dora Kršul smatra da se izvanredan studij poput ovog može obavljati uz nekakav rad, ali isto tako ističe da je nespojivo studirati, čak i u izvanrednom obliku, uz ministarsku dužnost.

Dok je njegov prethodnik Mario Banožić platio da bi se službeno mogao potpisivati kao izvanredni profesor, Plenkovićev 30. ministar u mandatu jasno je poručio da obrazovanje nije sve u životu: “Nije obrazovanje ono što čini čovjeka kvalitetnim, dobrim ministrom, čovjekom, prijateljem, ocem, ministrom nego njegove ljudske kvalitete.”

A upravo su kvalitetni potezi novom ministru itekako potrebni da bi u formu doveo oružane snage i Ministarstvo obrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!