“Studentice se sad osjećaju sigurne reći što im se dogodilo s nekim profesorima”

Vijesti 02. velj 202114:08 > 14:22 0 komentara
Dora Kršul
N1

Novinarka Telegrama Dora Kršul, koju je jučer prozvao u svom priopćenju rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, objašnjavala je za N1 što se to događa na Filozofskom fakultetu, ali i cijelom sveučilištu.

“Imali smo prilike kroz posljednja skoro tri tjedna vidjeti što se događa. Događa se na tragu inicijative ‘Nisam tražila’ svojevrsni balkanski ‘#MeToo’ pokret. Djevojke na tom valu osjećaju se sigurnima konačno nešto reći što im se događalo tijekom studija s nekim profesorima. Na sveučilišnoj razini u Zagrebu izostaje adekvatna reakcija”, kazala je Kršul.

Boras ga je predložio na vlastitu inicijativu

Dalje je pojasnila što je prethodilo Borasovom priopćenju u kojem je ustvrdio da postoji i određena “medijska koprodukcija”. Kršul je ispričala da su na matičnom odjelu na Filozofskom fakultetu odbili prijedlog da se izvjesnog umirovljenog profesora proglasi emeritusom, a da je razlog bila deponirana prijava bivše studentice koja ga je optužila za pokušaj seksualnog zlostavljanja:

VEZANE VIJESTI

“Nakon što je deponirana ta izjava, završila je u dekanatu Filozofskog fakulteta.”

Rekla je da se umirovljeni profesor potom obratio rektoru Borasu:

“Profesor mu se požalio da su mu teško povrijeđena prava u dodjeli počasnog zvanja i mjesecima se dopisivao s fakultetom, sve dok mu u svibnju nije dostavljena izjava studentice o tome što se dogodilo u njenom slučaju.”

“Rektor ga je pet mjeseci kasnije na vlastitu inicijativu predložio za počasnog profesora emeritusa”, kazala je Kršul.

Ustvrdila je da rektor u svom jučerašnjem priopćenju zapravo ništa ne demantira:

“Možemo samo misliti kako je izgledao razgovor dečkiju”

“Rektorovo jučerašnje priopćenje je potpuno neprepričljivo, nedostojno funkcije koju Boras obnaša, nedostojno uopće funkcije koju u društvu Boras ima na tragu toga što je rektor najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj. Inzistirao je na tome da je on tražio očitovanje tog profesora i da je tu valjda bilo sve u redu. Mi samo možemo pretpostaviti kako je izgledao razgovor dečkiju o tom pitanju. Pa je rektor zaključio da je tu sve u redu i dodijelio počasno zvanje. Isto tako, on tu nešto prejudicira i nešto o motivima studentice.”

VEZANE VIJESTI

“Mi možemo samo vjerovati rektoru na riječ da je u očitovanju profesora bilo sve u redu”, dodala je, “Govorio je o komplotu studentice, bivše dekanice, mene kao novinarke kako bi se spriječila dodjela naslova emeritusa.”

“Ja mislim da je rektor sasvim izgubio kompas i da izjave, odnosno priopćenje u kojem je sve to napisao, nije više niti ispod svake razine, nego je bespredmetno”, konstatirala je i zatim se posebno osvrnula na dio priopćenja rektora u kojem se osvrće direktno na novinarku:

“Što se tiče moje ‘dijagnoze’ koju mi je rektor uputio o ‘opsesivnosti’, ja sam sektorska novinarka, pratim obrazovanje, tako i visoko obrazovanje i mislim da je posve jasno da pomno pratim što se događa ne samo na zagrebačkom, nego na svim sveučilištima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!