Zaiskrilo na debati, kandidati za gradonačelnika osuli paljbu po Bosilju

Vijesti 13. tra 202310:46 > 18:18
N1

U nedjelju se u Varaždinu održavaju izvanredni izbori. Do prijevremenih izbora došlo je nakon što nije prihvaćen proračun za ovu godinu. I dok za izbore gradonačelnik Neven Bosilj okrivljuje Ivana Čehoka i HDZ, Čehok tvrdi da se ni nakon izbora neće ništa bitno promijeniti u odnosu snaga i da će nakon izbora opet na izbore, ali taj put i za gradonačelnika. Izbori u Varaždinu se, naravno, ne svode samo na Bosilja i Čehoka, iako su tu tenzije najizraženije, pri čemu ne treba zanemariti ni sočne detalje iz objavljenih transkripata u nekoliko navrata između Čehoka i njegovih suradnika.

Uoči izbora u Newsroomu su svoje stavove sučelili su Ivan Čehok, Radimir Čačić i Damir Habijan. U emisiju smo zvali i aktualnog gradonačelnika Nevena Bosilja koji je odbio gostovanje jer ne želi sjediti i raspravljati u istoj prostoriji s Čehokom.

Prijevremeni izbori

Evo što kandidati misle tko je politički najodgovorniji za prijevremene izbore.

Čehok: “Razumijem kolegu Bosilja. Pustili smo sjajnu nagradnu igru kojim tražimo građane da otkriju gdje Bosilj gradi stanove za mlade, dograđuje vrtiće, gdje je napravio kružne tokove, i oni sad traže sve te stanove, ali nitko još nije našao gdje su čuveni Bosiljevi projekti. To je neogovoran karijerist koji je iskoristio SDP. Umjesto da dođe i sučeli se, on je scvikal, kukavica. On ne cijeni građane Varaždina. Nakon izbora 2021. Bosilj je rekao da ima stabilnu većinu. Zašto su se raspali i nisu donijeli proračun, ne znam.”

Čačić: “Nitko o sebi neće govoriti negativno. Imali smo transkripte prisluškivanja koji su se dogodili jer je netko očito dobio sudski nalog za prisluškivanje pa je i Čehok upao u tu mrežu. Tadašnji gradski vijećnik HDZ-a u dealu s još nekima su uhićeni. Ali tu se otkrilo nešto i citiram Bosilja: ‘Anđelko Stričak koji je nakon dogovora s Čehokom preko Habijana odlučio rušiti proračun, postao je izravni krivac za ove izbore. Sve drugo su izgovori kako bi se pred Varaždincima oprali za tu krivicu.’ Ja se s tim u potpunosti slažem.”

Habijan: “Koga nema bez njega se može. O razlozima za izbore, sredinom studenog prije glasanja o proračunu, Ministarstvu stiže upit što se događa ako ne prođe proračun. Tu se vidi namjera SDP-a i Reformista da isprovociraju izbore. Imate većinu od 11 vijećnika, za proračun glasa njih sedam. Ne znam je li normalno da HDZ koji je u oporbi, podrži proračun, a ne podrži ga vladajuća koalicija. Sad govoriti da je netko iz HDZ-a kriv, nema smisla. Zašto Bosilj nakon 30. studenog nije ponudio novi proračun? Sve su to bile mogućnosti.”

O transkriptima

Čehok: “Prvi transkripti su pokazali da Bosilj nakon dvije godine misli predati mandat Markoviću. Tad su mene optužili da sam to ja dilao novinarima, a sad su izašli drugi transkripti koji kompromitiraju mene. Bosilj je htio isprovocirati izbore, riješiti stvari i predati mandat. To mu se izjalovilo i sad mora napraviti novu većinu. Ako je od 21 vijećnika na kraju Bosilja podržala samo jedna trećina, samo SDP i dva vijećnika Reformista jer je Čačić namjestio sve Reformistima koliko god ih ima, svi su dobili neko mjesto, pa i muž gđe Martinčević. Oni su se raspali i sad pokušavaju rekonfiguraciju da Ratko bude predsjednik Vijeća i da se onda Bosilj makne. Građani Varaždina moraju znati da nova koalcija želi iz njegova džepa uzeti 30 milijuna eura, to neću dozvoliti.”

Čačić: “U cijeloj gradskoj upravi su tri Reformista. Čehokovih s njihovih lista – beskonačno, HDZ-ovi – neću ni komentirati. To su ti mali sitni udarci… Čehok nije osporio nijednu riječ iz transkripata. Javno je potvrdio da će ucjenjivati HDZ. Čehok želi nove izbore. Rušili su i rušit će ponovno. Mogli su glumiti konstruktivnost. Čehok jasno kaže – ako ijedan njihov ne dođe, mi rušimo, i to se dogodilo na ovom glasanju za proračun, na prošlom ne, pa je Habijan mogao glumiti konstruktivnost.”

Habijan: “Nitko me nije ucijenio. S Čehokom nisam u najboljim odnosima, ni oko stavova prema projektima u Varaždinu. HDZ od nikog nije ucijenjen. Spinovi koje bacaju Reformisti i priče oko zapošljavanja, pogotovo kad imate u vidu da HDZ u Varaždinu 20 godina nije na vlasti. Mogu nabrojati sedam projekata koji su bili uvjet da podržimo proračun, a kamen spoticaja bio je iznos za Bale. Ako pogledate transkripte, u tome nema HDZ-ovca nijednog koji komunicira, oni su objekt razgovora. Ni Stričak ni ja se ne spominjemo da s nekim razgovaramo. Govoriti da smo lažno konstruktivni, to očito sad paše Čačiću. Trebalo bi istražiti priču oko sortirnice.”

Čehok: “Moje mišljenje je da to dilaju frakcije SDP-a. Nemam protiv da se to objavi. Čuo sam da tu ima ozbiljnih sumnji u kaznena djela, navodno se dila s tajnim izvidima, navodno se međusobno upozoravaju. Je li to istina, ne znam. Ja na vijećnike Budimo Grad nisam mogao utjecati. O transkriptima nemam pojma, moja uloga nije nikakva. Prije glasanja o proračunu rekao sam županu da tko god digne ruku za skuplje rješenje, s nama neće moći surađivati. Glavno pitanje je to što Bosilj ništa ne radi, to priznaje čak i Ratko.”

Čačić: “Imali smo predsjednika Vijeća, mogao sam ja to biti, ne moramo za to na izbore. Kod transkripata ima jedna stvar koja nije spomenuta – drugi ključni čovjek izrijekom kaže ‘pakiramo beskonačno, šaljemo prijave’ – Čehok, i ovaj to navodi, nitko to ne osporava. Klevete, laži, optužbe… Ne tvrdim, ne mogu staviti ruku u vatru, Bosilj odgovara za svoje odluke. Nigdje mi u tim transkriptima nismo, nikoga ne ucjenjujemo. Činjenica je da je rješenje za Bale skuplje, ali prošle su godine i cijene.”

N1

Problem otpada

Čehok: “Kako vjerovati Bosilju koji je tvrdio da je moje rješenje pljačka? Danas tvrdi da njegovo skuplje rješenje nije pljačka. Najbolje da izmisli nove postulate matematike. Mene su 12 godina proganjali po sudovima za rješavanje Bala, za cijenu od 137 eura, mi smo na kraju pravomoćno oslobođeni. Bosilj je prvi tvrdio da smo krivi i da je cijena pljačka. Ako sam bio proganjan 12 godina za 137 eura, što će biti s njim za 290 eura? Sve smo htjeli riješiti jednim paketom, prijavljivali su nas svima, zakočili nas, nismo to stigli napraviti. Odluka je bila pred Bosiljem i rekao je da neće nagodbu i da će doći do povoljnijeg rješenja i sad predlaže nešto 200 posto skuplje. Čudi me da je Ratko Čačić glasao na temelju povjerenja. Pratim povijest demokracije od Starih Grka, to nikad u životu nisam čuo.”

Habijan: “Moramo riješiti i sporove koji stoje kao mač nad vratom Varaždina. Radi se o višemilijunski iznosi u kunama. Ajmo to riješiti s Balama. Tada Bosilj, SDP, Budimo Grad iz dana u dan prosvjeduju, šalju prijave, išlo je tako daleko da su gađali vijećnike koji su išli na sjednicu. Sad isti ljudi predlažu nešto što košta sto puta više. Što se tiče predloženog rješenja, tih 30 milijuna eura uopće ne uključuje ove sudske postupke, ne rješava to pitanje.”

Čačić: “Za razliku od Čehoka koji je totalno involviran u to, u jednoj optužnici Čehok je osuđen na dvije godine zatvora za tri četvrtine optužnice. Zašto bih ja tim ljudima bilo što vjerovao? Ne čudim se – ako imam gradonačelnika za kojeg mislim da je pošten, častan, mi smo to konstruktivno podržali jer znamo da će sljedeće rješenje biti još skuplje. Ne kažem da je ovo dobro. Nikad se nisam petljao u tuđe profesije. Nema iz rukava, kako mali Ivica misli da se vodi država, zato nam tako i ide.”

Habijan: “Problem Bala počeo je 2005. i ništa se do danas nije dogodilo osim što imamo dva ugovora koji su sad na sudu. Ogromna financijska šteta. Politička borba oko otpada se i dalje nastavlja, ne čujemo nijedno rješenje. Vjerujem u financijski održivo i pravno čisto rješenje. Kao pravnik vjerujem papiru.”

Čehok: “Ratko prvo tvrdi da je grad opljačkan, a onda kaže da vjeruje Bosilju da je častan… Pa nema toga.”

Čačić: “Čehok i Patafta nisu osuđeni zbog Bala, nego za druge kriminalne radnje. I još su na sudovima i zato im ne vjerujem.”

Završne poruke

Čačić: “Ako SDP i Reformisti budu imali većinu, imat ćemo čistu situaciju. Ako ne, bit će opet srušen proračun.”

Habijan: “Volio bih da izbori budu prilika, da ne uđu destruktivci, da ne budu Reformisti koji su velik uteg Vraždinu.”

Čehok: “Građani na ovim izborima biraju između nerada i biraju ljude koji su se dokazali u radu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.