Je li Malenica sucima da ponudu koju ne mogu odbiti ili ćemo ponovno gledati paralizu pravosuđa?

Vijesti 15. sij 202416:21 > 18:01 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Predstavnici Udruge hrvatskih sudaca stigli su na sastanak kod ministra pravosuđa Ivana Malenice. Još se ne zna što će im ministar ponuditi, ali neslužbeno, Vlada strahuje da bi ustupak sucima pokrenuo val novih zahtjeva iz državne i javne službe, sve to prije izbora.

Suci prijete bijelom štrajkom, ali kažu kako ne postavljaju ultimatume Vladi i da žele početi razgovore.

Bijeli štrajk sudaca gledali smo, podsjetimo, i u svibnju prošle godine, a do prekida je došlo nakon što su za oko 500 eura porasle plaće sudaca. Dogovor o izmjenama zakona o plaćama se nije realizirao pa tako ni zakon nije stupio na snagu početkom godine i to je razlog novog nezadovoljstva sudaca. Ključni zahtjev koji sada stavljaju pred Vladu je – indeksacija. Plaća bi se trebala ravnati prema prosječnoj bruto plaći u Hrvatskoj.

U jednom se trenutku pojavila informacija da bi suci mogli bojkotirati izborni proces u Hrvatskoj, ali suci su to demantirali. Oglasio se i predsjednik Vrhovnog suda koji je poručio da bi to bilo poražavajuće za demokratski proces.

Malenica: Otvoren dijalog

Nakon sastanka pred novinare je stao ministar pravosuđa Ivan Malenica.

“Za većinu sudaca koji su u najbrojniji, to su zapravo suci i javni dužnosnici prvog stupnja, istaknuli smo naš prijedlog, a sad očekujemo očitovanje Udruge hrvatskih sudaca. Istaknuo bih da imamo otvoreni dijalog oko daljnjeg unapređenja statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. U ovom trenutku je to prijedlog Vlade prema udruzi hrvatskih sudaca.

Radi se o uvođenju materijalnih prava koje suci dosad nisu imali: Božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu. Međutim, veći dio sudaca nema trošak prijevoza, to bi u ovom paketu iznosilo 115 eura, a zajedno s povećanjem bi se približili iznosu od oko 700 eura neto prosječnog povećanja.

Trenutačno dovršavamo jednu od najvećih reformi sustava plaća u državnoj i javnoj upravi za 240 tisuća državnih i javnih službenika. Nismo ulazili u konkretan datum, treba vidjeti reakciju iz Udruge hrvatskih sudaca. U ovom trenutku, traži se dogovor oko same indeksacije. To traži jaču aktivnost kroz radnu skupinu.

I dalje imamo radnu skupinu za plaće sudaca, sad nam je fokus na plaćama službenika i namještenika, a onda se nastavlja s dijalogom s Udrugom hrvatskih sudaca.

Svakako smo za uređenje pitanja indeksacije, no postoje različiti modeli o kojima treba sjesti i razgovarati. Nismo radili izračune.

Bilo kakvi ultimatumi i ucjene nisu dobri, vidjet ćemo kakva će biti odluka upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Konkretni prijedlog pokazuje dobru volju Vlade i dobar smjer. U narednim bih danima vidio kako će reagirati Udruga hrvatskih sudaca, spremni smo razgovarati. Izašli smo s konkrentim prijedlozima.

U zadnjih šest mjeseci imamo šest puta povećanje plaća”, zaključio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!