Suci poslali još jednu jasnu poruku Vladi, tvrde da će odaziv na bijeli štrajk biti gotovo stopostotan

Vijesti 19. sij 202415:26 0 komentara
Pixabay / UHS / Ilustracija

Hrvatska udruga sudaca oglasila se priopćenjem u kojemu kažu da kreću s mjerama upozorenja u ponedjeljak, 22. siječnja. Što to točno znači?

Objašnjenje koje su ponudili iz UHS-a prenosimo u cijelosti:

“U ponedjeljak, 22. siječnja, suci na sudovima Republike Hrvatske kreću s novim ciklusom mjera upozorenja. U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Prema posljednje prikupljenim informacijama, očekuje se bolji odaziv nego u prvom ciklusu, dok je na većini sudova odaziv i stopostotan. O odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke su obaviještene putem e-spisa i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika. Molimo stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera.

U mjere upozorenja kreće se temeljem jednoglasne odluke svih ogranaka Hrvatske udruge sudaca, budući da iz Vlade RH niti Ministarstva pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. Razgovori s predstavnicima izvršne vlasti se nastavljaju, no budući da obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju po najavi, u ponedjeljak. Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-a, mjere će se prekinuti i prije najavljenog datuma.

UHS, podsjetimo, od Vlade RH traži ispunjenje obećanja o provedbi konkretnih poteza – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo građanima i strankama na dosad iskazanim razumijevanju i podršci. Sve mjere koje se poduzimaju usmjerene su boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa. U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.”, poručili su iz Udruge hrvatskih sudaca.

Podsjetimo, razgovori koje su suci ranije ovaj tjedan vodili s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom nisu urodili plodom, suci inzistiraju na realizaciji obećanja koja su im dana tijekom prošlogodišnjeg štrajka. Iz Vlade tvrde kako će se situacija riješiti, ali ne sada te naglašavaju kako je prioritet riješiti situaciju s reformom zakona o plaćama javnih i državnih službenika. Sucima su ponuđena brojna materijalna prava koja dosad nisu imali, ali oni ostaju pri onome što su tražili i, kako kažu, što im je prošle godine obećano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!