Suci tek odlučuju o bijelom štrajku, a Malenica poručuje: “Imamo plan”

Vijesti 23. tra 202320:51 > 24. tra 2023 06:46 0 komentara
N1

Prazna sudnica, odnosno mogućnost bijelog štrajka i prosvjeda i dalje je na stolu, a oko 1.200 sudaca prvoga stupnja sve su bliže odluci o stupanju u bijeli štrajk. Naime, suprotno izjavama Ministarstva pravosuđa, u srijedu nije postignut dogovor o plaćama sudaca, ističu iz Udruge hrvatskih sudaca dok ministar i u nedjelju ponavlja - neki dogovori su postignuti.

“U srijedu smo održali redovni sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika”, rekao je Ivan Malenica za N1 i dodao:

“Plan je ići u dva koraka. Prvi je izmjena plaća, povećanje plaća sudaca, a drugi je nastavak razgovora radne skupine o indeksaciji, stupnjevanju na 1. stupnju materijalnim pravima. Očekujem konstruktivnu raspravu i dalje, a početkom svibnja je novi sastanak radne skupine tako da je usuglašeno da idemo u ta dva koraka.”

U ponedjeljak će se o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, kojima Ministarstvo nije uvažilo zahtjeve prvostupanjskih sudaca, očitovati Opća sjednica Vrhovnog suda. Nju je zakazao predsjednik Vrhovnog suda RH u podne s dnevnim redom rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom Zakona.

Nakon toga, u utorak, prvostupanjski suci namjeravaju objaviti odluku o svojim daljnjim koracima koji bi mogli uključivati i odluku o bijelom štrajku, prvom u tri desetljeća hrvatske neovisnosti.

Tvrde da se Ministarstvo pravosuđa i uprave potpuno oglušilo na njihove zahtjeve da se plaće sudaca prvog stupnja povećaju na mjesečni iznos od 3.000 eura bruto, što bi bilo između 2.200 i 2.400 neto koliko imaju viši sudski savjetnici na Vrhovnom sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!