Sucima dodatnih 3000 kuna za ispomoć na višem sudu

Vijesti 04. velj 202209:33 > 09:34
Shutterstock / Ilustracija

Novim Pravilnikom o visini dodatka na plaću sudaca privremeno upućenih na rad na drugi sud ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sucima daje priliku za dodatnu zaradu koja će im anulirati efekte inflacije i omogućiti da još nešto ostane u novčaniku, piše u petak Jutarnji list.

Tako će suci općinskih, trgovačkih i upravnih sudova koji budu upućeni na rad na viši sud za to dobiti mjesečnu naknadu od 2000 kuna neto. Suci županijskih i visokih sudova koji budu privremeno radili na višem sudu za to će povrh plaće dobiti mjesečnu naknadu u iznosu od 3000 kuna neto.

Taj je pravilnik na javnom savjetovanju, a stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, što znači vrlo skoro, čime će prestati važiti pravilnik koji je potpisao bivši ministar Orsat Miljenić. Njime su suci mogli dobiti naknadu za rad na drugom sudu samo ako je taj sud od njihova bio udaljeniji više od 100 kilometara, a naknada je iznosila 1500 kuna neto.

Drugačiji pravilnik ima drugačije motive. Malenica prije svega želi riješiti problem nagomilanih predmeta na županijskim sudovima, i to tako da ne zapošljava nove suce. Ako povećanje broja županijskih sudaca i ne bi zahtijevalo novu sistematizaciju, samo imenovanje je proces koji dugo traje, a predmeti se za to vrijeme gomilaju. Zato je posegnuo za opcijom koja već postoji u zakonu i dodao joj financijski stimulans.

Primjerice, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu čija plaća iznosi 18.000 kuna bruto (što je za samca u gradu bez prireza oko 12.000 kuna neto) može mjesečno zaraditi 14.000 kuna, a županijski sudac čija je plaća oko 24.000 kuna bruto (to je za samca u gradu bez prireza oko 17.000 neto) može svaki mjesec zaraditi 20.000 kuna. Pritom se suci za dodatnu zaradu ne moraju seliti niti putovati u drugi grad koji je od njihova udaljen više od 100 kilometara, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.