Sucima znatno veće plaće od 1. srpnja, službenici i dalje na čekanju

Vijesti 27. svi 202310:20 2 komentara
Pixabay / Ilustracija

I dok sudski službenici s resornim Ministarstvom pravosuđa i uprave još uvijek vode pregovore o povećanju plaća, a pravosudni policajci i prosvjeduju, suci su se nakon bijelog štrajka ovog tjedna ipak uspjeli dogovoriti s Ministarstvom oko povećanja svojih plaća, piše u subotu Jutarnji list.

Međutim, od srijede na večer, kad je dogovor postignut, njegovi detalji obavijeni su velom tajne. Koliko će točno rasti plaće sucima ne žele reći u Ministarstvu pravosuđe i uprave, a o preciznim brojkama ne žele ništa reći ni u Udruzi hrvatskih sudaca.

Valja pojasniti da se dogovor koje su suci i Ministarstvo u srijedu postigli, odnosi na hitni rast sudačkih plaća, odnosno jedan od tri koraka koji su suci u svojim zahtjevima iznijeli. Plaće bi im, prema dogovoru, trebale rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudačkih plaća.

Zašto su, međutim, detalji dogovora o hitnom rastu sudačkih plaća obavijeni velom tajnosti? Jasan odgovor na to pitanje nismo dobili, pa možemo samo spekulirati o razlozima. Jedan od najlogičnijih razloga za tajnovitost na koju su, kako se čini, i suci pristali, jest taj da Maleničino ministarstvo iz taktičkih razloga ne želi otkrivati koliko je popustilo sucima sve dok traju razgovori s pravosudnim službenicima i drugim predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama koji također traže veće plaće.

Međutim, Ministarstvu pravosuđa i uprave ne ostaje puno vremena za skrivanje detalja o rastu sudačkih plaća – da bi se povećanje počelo primjenjivati od 1. srpnja, izmjene Zakona o plaćama sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika moraju biti izglasane u lipnju, pišu novinari Jutarnjeg lista Slavica Lukić i Tomislav Kukec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare