Sud će ponovno odlučivati o optužnici protiv Ane Stavljenić Rukavine

Vijesti 08. sij 202420:34 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu tužiteljstva i naložio ponovno odlučivanje o osnovanosti optužnice protiv Ane Stavljenić Rukavine osumnjičene da je kao predsjednica upravnog vijeća zlouporabila položaj pri izboru ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Uz Stavljenić Rukavinu, suradnicu pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Općinsko kazneno državno odvjetništvo u ovom slučaju sumnjiči i Andreu Šulentić. Sumnjaju da su nakon smjene dugogodišnjeg ravnatelja Srebrnjaka Bore Nogala 2020. za tu dužnost unaprijed odabrali kandidata bliskog Bandiću.

Općinski kazneni suda u Zagrebu ranije je obustavio kazneni postupak zaključivši da iz optužnice ne proizlaze subjektivna obilježja inkriminiranog kaznenog djela. No, Županijski sud je na prijedlog tužiteljstva tu odluku ukinuo te vratio predmet prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Županijski sud u Zagrebu u obrazloženju rješenja naveo je da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio da bitna obilježja kaznenog djela ne postoje, “jer je državni odvjetnik u optužnici jasno opisao u kojem su cilju optuženice postupale, a to je omogućavanje jednom kandidatu povoljniji položaj u imenovanju za ravnatelja bolnice”, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dodaju kako je stajalište Županijskog suda je da iz činjeničnog opisa jasno proizlazi da se Stavljenić Rukavini inkriminira da su ona i tadašnji gradonačelnik Grada Zagreba unaprijed odabrali određenog kandidata.

“Što se tiče radnji koje su okrivljenice u tu, inkriminiranu, svrhu poduzele, dakle objektivnih obilježja kaznenog djela, stajalište je drugostupanjskog suda da su te radnje u činjeničnom opisu jasno opisane za svaku okrivljenicu”, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Stavljenić Rukavina je zbog natječaja u bolnici Srebrnjak uhićena sredinom 2021. Prije nego što je kao kandidatkinja s liste Milana Bandića obnašala gradske dužnosti bila je i ministrica zdravstva u vladi Ivice Račana, a na tu je dužnost podnijela ostavku nakon afere Baxter u kojoj su zbog neispravne opreme za hemodijalizu preminula 23 pacijenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!